Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Nemecko zdvihla na nohy diskusia o radikáloch v štátnej televízii: Rozruch kvôli žene v nikábe

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ard)

BERLÍN - Pravidelná nedeľná diskusná relácia v nemeckej verejnoprávnej televízii ARD na čele s moderátorkou Anne Will zanechala tentokrát v divákoch veľmi rozporuplné pocity. Témou, ktorou sa hostia zaoberali, boli dôvody, pre ktoré sa čoraz viac mladých ľudí radikalizuje. Rozruch spôsobila zástupkyňa Islamskej ústrednej rady vo Švajčiarsku, ktorá sedela v štúdiu zahalená v nikábe a prezentovala svoje názory na úlohu žien v islame. Jej vyjadrenia a výzor neboli mnohým pochuti.

VIDEO Týmto sa Sulík nepochválil: V nemeckej TV mu naložila priamo Merkelovej ministerka!

V nedeľu večer pozvala Anne Will do svojej týždennej televíznej diskusie napríklad experta na islamizmus a psychológa Ahmada Mansoura či politika za CDU Wolfganga Bosbacha, ktorí sa rozprávali na tému "Môj život pre Alaha - Prečo sa čoraz viac mladých ľudí radikalizuje?" Ich prítomnosť však zatienila 32-ročná Nora Illiová, ktorá svojím zjavom prekvapila päť miliónov divákov.

Čierny nikáb podľa nej pre ženu znamená niečo ako "slobodu a sebaurčenie", pričom na islame ju fascinuje "jeho rozmanitosť. V islame má žena celkom veľa práv a možností realizovať sa!" Ako príklad uvádza, že pracujúca žena si vraj môže nechať svoj príjem pre seba a nemusí prispievať do rodinného rozpočtu.

VIDEO Nemecko zdvihla na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ard)

Illiová sa narodila vo Švajčiarsku a ako 16-ročná začala premýšľať o viere. Zaujímala sa najprv o  kresťanstvo, potom judaizmus a nakoniec islam. Po ceste do Ománu a Spojených arabských emirátov konvertovala na islam a zahalila svoju tvár závojom, uviedol portál kleinezeitung.at.

Počas vysielania pustila moderátorka Anne Will text, od Illiovej: "Moslimovia sú všade vystavení obrovským represiám. Niet teda divu, že nutkanie vymaniť sa z tejto mizérie musí byť obrovské. Áno, vykonať tzv. hirju, teda cestu do islamskej krajiny po vzore proroka, a následne v milovanej Sýrii bojovať proti stúpencom Asada, za spravodlivosť. Z pohľadu islamu tomu niet čo vyčítať. Takéto presvedčenie treba v lokálnom kontexte chváliť ako morálnu odvahu."

Illiová ale stanovuje obmedzenia: "Facebook a YouTube ale ukazujú len úlomky brutálnej reality vojny. Každý tínedžer, ktorý pricestuje, rýchlo pochopí, že vojna nemá nič spoločné so snívaním vo vyhriatej izbe, ale že ide o trpkú dlhotrvajúcu skúšku, s výškami a pádmi."

"Toto je propaganda, niečo čo nepatrí do verejnoprávnej televízie," povedal Illiovej Ahmad Mansour a dodal: "Musíme ponúknuť mladým ľuďom vieru, ktorá nevedie k radikalizácii". Po skončení relácie začali padať otázky, či môžu byť takéto vyjadrenie odvysielané a či mala žena právo sa objaviť na obrazovkách úplne zahalená.

Viac o téme: ARDAnne Will
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu