Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vznikne v Sýrii veľká rusko-americká koalícia? Asad dúfa, že s Trumpom sa to podarí

Rusko podporuje režim Bašára Asada.
Rusko podporuje režim Bašára Asada. (Zdroj: SITA)

DAMASK - Sýrsky prezident Bašár Asad dúfa, že novozvolený americký prezident Donald Trump bude jeho spojencom v rámci boja proti terorizmu v Sýrii, zároveň ho však zatiaľ hodnotí len veľmi opatrne. Asad sa na Trumpovu adresu vyjadril po prvýkrát od amerických volieb v utorňajšom rozhovore pre portugalskú verejnoprávnu televíziu RTP, z ktorého citovala stanica BBC.

Sýrsky prezident povedal, že ak Trump splní svoje predvolebné sľuby v boji proti terorizmu, bude jeho "prirodzeným spojencom". Zároveň však vyjadril isté pochybnosti ohľadne toho, či sa to Trumpovi podarí. 

Donald Trump v minulosti povedal, že je "šialenstvom" čeliť naraz aj sýrskym vládnym silám aj militantom z organizácie Islamský štát (IS) a vyjadril tiež obavu, že boje v Sýrii by mohli viesť k bojom s Ruskom, pripomenula na svojej webovej stránke BBC.

"Nevieme povedať nič o tom, čo (Trump) spraví, ale ak... sa chystá bojovať proti teroristom, tak samozrejme budeme (jeho) spojencom, prirodzeným spojencom, akým sme v tomto smere s Rusmi či Iráncami," povedal Asad. 

Ďalej uviedol, že Trumpov sľub zamerať sa v Sýrii na boj s militantmi z IS znie "nádejne", otázne však je, či ho naozaj bude vedieť splniť. Obavy v Asadovi vyvolávajú najmä protichodné názory zaznievajúce v rámci americkej administratívy, ale aj tamojšie mainstreamové médiá, s ktorými si Trump podľa jeho slov nemusí vedieť poradiť. Práve preto je zatiaľ v jeho hodnotení len veľmi opatrný. 

Washington v Sýrii bojuje proti militantom z IS a ďalším džihádistickým organizáciám, pričom podporuje tamojšie umiernené povstalecké skupiny, ktoré sa však stavajú na odpor aj proti sýrskym vládnym silám, a ktoré samotný Asad označuje za teroristické.

Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu v marci 2011 zahynulo v Sýrii už viac ako 300.000 ľudí. Boje stále neutíchajú, pričom v utorok sa po takmer troch týždňoch relatívneho pokoja povstalcami ovládané štvrte vo východnej časti mesta Aleppa opäť stali terčom náletov vládnych síl, uviedla s odvolaním sa na výpovede tamojších aktivistov BBC.

Trump telefonoval s Porošenkom

Novozvolený americký prezident Donald Trump telefonoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. S odvolaním sa na utorňajšie vyhlásenie ukrajinskej misie pri Európskej únii o tom dnes informovala agentúra DPA.

Porošenko počas telefonického rozhovoru najprv Trumpovi zablahoželal k víťazstvu v minulotýždňových voľbách a následne zdôraznil pripravenosť Ukrajiny spolupracovať s Trumpovou administratívou, ako aj odhodlanie ďalej posilňovať strategické partnerstvo s USA. Ukrajinský líder vyzdvihol tiež potrebu americkej podpory v boji proti ruskej agresii na Ukrajine, ako aj v rámci realizácie zásadných reforiem. 

Ukrajinská misia pri EÚ vo svojom vyhlásení neuviedla, kedy sa zmienený telefonát uskutočnil. Informovala však o tom, že obaja lídri sa dohodli na udržiavaní vzájomných vzťahov a tiež osobnom stretnutí, pričom dodala, že Porošenko pozval Trumpa na Ukrajinu. 

Ukrajinskej prozápadne orientovanej vláde sa v uplynulých rokoch v rámci boja s proruskými povstalcami na východe krajiny dostávala podpora zo strany európskych mocností aj Spojených štátov. Tie Rusko zároveň odsúdili za anexiu Krymského polostrova v roku 2014, pričom v súvislosti s ňou uvalili na Moskvu celý rad medzinárodných sankcií.

Viac o téme: SýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu