Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenskí a maďarskí policajti odcestovali do Srbska: Budú strážiť hranice s Bulharskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Kontingent 20 maďarských policajtov odcestoval dnes do Srbska, kde bude pomáhať strážiť hranice s Bulharskom, informovala agentúra MTI.

Šéf Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Károly Papp pri rozlúčke s policajtmi zdôraznil, že vonkajšie schengenské hranice treba chrániť. "Opatrenia a zdroje, ktoré sa týkajú tejto ochrany, treba zosúladiť," dodal. Podľa jeho slov Maďarsko od roku 2015 poskytlo pomoc pri strážení hraníc viacerým krajinám - Srbsku, Slovinsku, Macedónsku, Bulharsku i Grécku.

"Dnes je už prirodzené, že krajiny strednej Európy a balkánske krajiny si vzájomne pomáhajú pri kontrole balkánskej trasy," podotkol policajný šéf, ktorý pripomenul, že aj v Maďarsku pokračuje medzinárodná spolupráca napríklad v tom, že kontrolu osobných vlakov robia maďarskí, nemeckí a rakúski policajti spoločne.

Tlak migrantov na hranice je priebežný, o čom svedčí skutočnosť, že od januára do 23. októbra zadržali maďarské orgány 18.028 narušiteľov hraníc. Z nich 97 percent prišlo cez srbsko-maďarské hranice. Väčšina ich vstúpila na územie Európskej únie v Grécku či Bulharsku, povedal Papp. Uplynulý víkend sa podľa údajov maďarskej polície pokúsilo vstúpiť ilegálne na územie Maďarska 393 cudzincov. Maďarské orgány začali trestné stíhanie v 227 prípadoch prevádzačstva a v súčasnosti vyšetrujú osem zločineckých skupín podozrivých z pašovania ľudí.

Slovenskí policajti tiež odišli chrániť srbsko-macedónsku hranicu

Pätnásť príslušníkov Policajného zboru (PZ) bolo dnes ráno vyslaných do Srbska, kde budú pomáhať chrániť srbsko-macedónsku hranicu. Pred odchodom na misiu ich prišiel podporiť podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Novú misiu označil za súčasť snáh SR ako predsedajúceho štátu v Rade Európskej únie ísť príkladom pri dôslednej ochrane vonkajších hraníc EÚ. "Verím, že aj táto pomoc opätovne prispeje k zlepšeniu bezpečnostnej situácie, ktorá je aj vďaka prijatým opatreniam výrazne lepšia ako v minulom roku," uviedol Kaliňák.

Pripomenul, že v priebehu posledného roka vyslala SR na ochranu vonkajších hraníc EÚ už viac ako 300 policajtov. "V porovnaní s inými krajinami je tento náš príspevok jeden z najvyšších," upozornil Kaliňák s tým, že práve takáto forma je ukážkou flexibilnej a efektívnej solidarity, ktorou Slovensko chce prispieť k ochrane Európy. Policajti odchádzajú do Srbska na základe bilaterálnej dohody s touto krajinou, pričom následne by malo dôjsť k dvom ďalším rotáciám. Dokopy tak na hraniciach so Srbskom bude operovať 45 slovenských policajtov.

Vyslanie policajtov je prejavom solidarity Slovenska s krajinami, ktoré sú postihnuté migračnou krízou. V minulosti už SR vyslala policajtov na pomoc partnerom v Macedónsku, Maďarsku, Slovinsku a aktuálne pomáhajú aj v Bulharsku.

Viac o téme: HraniceMaďarskoBulharskoSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu