Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kaliňákov telefonický sľub pre Poliačika: Dokumenty určite dodám výboru!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dodá výboru pre nezlučiteľnosť funkcií ďalšie informácie o jeho majetkovom vzťahu s firmou B. A. Haus. Národná kriminálna agentúra (NAKA) dokumenty výboru nedodala, odvoláva sa na prebiehajúce vyšetrovanie a namieta zasahovanie.

Kaliňák prisľúbil dokumenty telefonicky predsedovi výboru Martinovi Poliačikovi (SaS). "Kontaktoval má pán minister Kaliňák s tým, že sa zaujímal, aké dáta výbor potrebuje k tomu, aby konania ukončil," informoval Poliačik členov výboru. Od Kaliňáka chce výšku nominálnej hodnoty akcií, ktoré kúpil, a takisto oddelenie výšky majetkového práva, t.j. záväzku, ktorý na Kaliňáka prešiel.

"Potrebujeme prehľad účtovného stavu účtovnej evidencie záväzku spoločnosti voči akcionárovi Robertovi Kaliňákovi. To je jediný doklad, ktorý nám dokáže oddeliť hodnotu akcií kúpených pánom Kaliňákom a záväzok, ktorý tým vznikol a ktorý na seba prebral. A na to, aby sme vedeli posúdiť výšku majetkového práva, ktoré malo byť priznané v majetkovom priznaní, tak musíme tie dve veci od seba oddeliť," vysvetlil Poliačik.

Kaliňák dnes predsedu výboru telefonicky informoval, že sa bude snažiť v dohľadnej dobe dodatočným listom všetky tieto dáta dodať. Poslanci ministrovu snahu o spoluprácu s výborom ocenili, konanie zrejme uzatvoria v dohľadnej dobe. "Pán minister je aktívny a má záujem komunikovať. Verím, že po ďalšom vysvetlení sa dopracujeme k záveru," povedal podpredseda výboru Juraj Blanár (Smer-SD).

Výbor si dokumenty, na základe ktorých by vedel posúdiť, aký bol vzťah týkajúci sa majetku medzi firmou B. A. Haus a Kaliňákom, žiadal nedávno od samotnej firmy. Tá ho odkázala na NAKA. Kaliňák sa k prípadu výboru tiež nedávno listom vyjadril, no výbor chcel ešte ďalšie dokumenty.

Podanie voči Kaliňákovi dali poslanci Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) a Ľubomír Galko (SaS). Cieľom je prešetriť podozrenie, že Kaliňák za roky 2013, 2014 a 2015 nepodal kompletné majetkové priznania tak, ako si to vyžaduje zákon.

Viac o téme: Robert KaliňákMartin Poliačik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu