Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Maďarsku sa začalo referendum: Ľudia rozhodujú o prerozdeľovaní utečencov v EÚ

V Maďarsku sa začalo referendum Zobraziť galériu (2)
V Maďarsku sa začalo referendum (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku dnes o 06.00 h otvorili 10.331 volebných miestnosti, v ktorých sa spolu so 105 volebnými miestnosťami na zahraničných zastupiteľských úradoch Maďarska bude môcť vyše osem miliónov oprávnených voličov vyjadriť v referende k otázke: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"

Volebné miestnosti budú otvorené do 19.00 h. Plebiscitu sa môžu zúčastniť aj držitelia maďarského občianstva, ktorí žijú v zahraničí, ako aj študenti Maďari pracujúci v zahraničí. Otázku ľudového hlasovania predložila maďarská vláda Národnej volebnej komisii (NVK) 24. februára. Prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra.

V Maďarsku sa začalo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ak sa voliči vyjadria v referende za utečenecké kvóty, Orbán odstúpi

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odstúpi zo svojho postu v prípade, že v dnešnom referende voliči neodmietnu utečenecké kvóty. Premiér to povedal novinárom po tom, čo odovzdal svoj hlas vo volebnom okrsku na zugligetskej základnej škole XII. budapeštianskeho obvodu.

Ak však väčšina voličov kvóty odmietne, potom to podľa Orbánových slov poskytne dostatočný mandát parlamentu i vláde aj v prípade, že plebiscit nebude platný. Premiér zdôraznil, že je hrdý, že Maďari sú prvými, ktorí o tejto otázke hlasujú a dodal, že bude rád, keď tento príklad budú nasledovať aj ďalšie krajiny.

Viac o téme: ReferendumMaďarskoEurópska úniaMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu