Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tvrdé ohlasy: Orbán musí odstúpiť, neplatné referendum je prehrou celého Maďarska!

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Neplatné referendum neznamená porážku pre vládnucu stranu Fidesz, ale pre celé Maďarsko, reagoval predseda ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik Gábor Vona na dnešný plebiscit o utečeneckých kvótach. Šéf Jobbiku súčasne vyzval premiéra Viktora Orbána, aby odstúpil, informovala agentúra MTI.

Väčšina voličov podľa Vonu svojím prístupom k referendu nevyslala odkaz Bruselu ale premiérovi Orbánovi. Maďarskí voliči podľa neho dali najavo, že sa viac ako migrácie obávajú prílišnej moci Orbánovej vlády.

Vona vyjadril presvedčenie, že Brusel sa bude zaujímať iba o to, či bolo referendum platné. Podľa predbežných výsledkov však kvôli nízkej účasti zrejme nebude. "Brusel to nemilosrdne využije proti Maďarsku," zdôraznil Vona s poznámkou, že Orbán musí odstúpiť, pretože v tejto situácii nedokáže na európskom poli obhájiť záujmy Maďarska.

Predseda Jobbiku teraz považuje za nevyhnutné novelizovať ústavu Maďarska tak, aby nebolo možné v Maďarsku aplikovať migračné kvóty. Účasť pri 98,56-percentnom spracovaní údajov dosiahla - pri voličoch hlasujúcich priamo v Maďarsku - 43,86 percenta.

Referendum je pre nízku účasť neplatné, ukazujú takmer úplné výsledky

Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ. Ukazujú to takmer úplné výsledky sčítania, ktoré v noci na dnes zverejnila volebná komisia. Z výsledkov sčítania 99,98 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že stanovisko maďarskej vlády proti kvótam podporilo viac ako 3,25 milióna voličov, teda 98,3 percenta tých, ktorí odovzdali platné hlasy.

Účasť na referende však dosiahla 43,9 percenta - a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy. Obyvatelia Maďarska sa v referende vyjadrovali k otázke: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"

Hovorca maďarskej vlády: Brusel musí zobrať do úvahy výsledky referenda

Počet Maďarov, ktorí vo včerajšom referende odmietli migračné kvóty, je vysoký, takže to musí brať do úvahy aj Brusel. V reakcii na výsledky plebiscitu, ktorý bude zrejme neplatný pre nízku účasť, to vyhlásil hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács, informovala agentúra MTI. 

Výsledok podľa neho zaväzuje aj maďarskú vládu a parlament, pretože výrazná väčšina voličov jednoznačne odmietla relokáciu utečencov. "Vzhľadom na to, že referendum iniciovala vláda, nemôže konať inak, než rozhodnutie považovať za záväzné," dodal.

Účasť Maďarov vo včerajšom referende o utečeneckých kvótach by mala dosiahnuť 42 percent, pričom proti prerozdeľovaniu prisťahovalcov sa zrejme vyjadrilo až 95 percent zúčastnených voličov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Nézöpont, ktorého výsledky zverejnili pol hodinu pred uzatvorením urien. Kvóty podporilo iba päť percent respondentov. Tento výsledok by znamenal, že proti kvótam by sa vyslovilo 3,2 milióna a za 168.000 maďarských voličov.

Viac o téme: ReferendumMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu