Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ostrá kritika Česka: S migrantmi vraj zle zaobchádzali a dávali im piť špinavú vodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Iračania, ktorí odišli v apríli z Českej republiky do Nemecka, Česko tvrdo kritizovali. Dostávali údajne špinavú vodu na pitie a na záchod ich musel doprevádzať dozorca. Neustále im bolo vraj dávané najavo, že ich v krajine nikto nechce. O kritike Iračanov sa zmieňuje verdikt správneho súdu v Drážďanoch, ktorý zamietol žiadosť o predbežné opatrenie, ktoré malo zabrániť vracaniu skupiny do Česka. Nemecký súd kritiku nepovažuje za opodstatnenú.

Vo verdikte sa píše, že žiadateľ o predbežnom opatrení svoju žiadosť zdôvodňoval veľmi zlým zachádzaním zo strany českých úradov. Návrat do Česka by podľa neho negatívne ovplyvnil zdravotný stav jeho tažko chorého brata, ktorému sa údajne v ČR nedostalo žiadnej lekárskej starostlivosti, a musel si tak vystačiť s liekmi dovezenými ešte z Iraku.

Iračania kritizovali tiež ubytovanie na okraji dediny, kde na nich vraj neustále dohliadali českí policajti. Zároveň tvrdí, že boli bez ochrany vystavení nepriateľským postojom miestnych obyvateľov. Česká vláda sa im naviac mala vyhrážať návratom na Blízky východ. Kritike neušla ani údajne znečistená voda, ktorú skupina dostávala. Keď si na ňu sťažovala, tak vraj niekoľko dní nedostala vôbec žiadnu vodu.

Nemecký súd ale vo svojom rozhodnutí konštatuje, že nezbadal systematické nedostatky v českom azylovom riadení alebo podmienkach pobytu pre utečencov. "Všetky známe podrobnosti ukazujú, že v každom prípade boli dodržané všetky minimálne štandardy," konštatuje súd.

Podotýka tiež, že prijatie irackých utečencov bolo v podstate pilotným projektom, ktorý bol pozorne sledovaný politikmi i médiami. I preto za nedôveryhodné považuje napríklad tvrdenie, že české úrady Iračanom dávali najavo, že si ich v krajine neželajú. Vzhľadom k tomu, že drážďanský správny súd žiadosť skupiny 25 Iračanov o predbežnom opatrení odmietol, nebráni nič ich návratu do Česka.

Nemecký súd potvrdil, že sa irackí kresťania musia vrátiť do Českej republiky

Správny súd v saskej metropole Drážďany dnes informoval, že ešte 23. júna rozhodol o tom, že viac ako dva tucty irackých utečencov, ktorí opustili útočisko v ČR a odišli do spolkovej republiky, sa budú musieť vrátiť do Česka. Súd tak potvrdil odmietavé stanovisko Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF), ktorý podnety Iračanov odmietol s tým, že sú neprípustné vzhľadom na fakt, že vo veci sú kompetentné úrady ČR. Informovali o tom dnes nemecké i české elektronické médiá.

Termín návratu irackých kresťanov, ktorých vo februári prijala ČR a ktorí však v súvislosti s nespokojnosťou v ich dočasnom útočisku požiadali o azyl v Nemecku, nie je známy. Praha, ktorá ďalšie prijímanie irackých kresťanov predbežne pozastavila, však už skôr avizovala, že utečencov, ktorí nevyužili ponuku českej strany, čaká zrejme návrat do vlasti.

Minister vnútra ČR Milan Chovanec očakáva návrat 20 z 25 Iračanov, ktorí budú umiestnení v detenčnom zariadení, kde budú čakať na vyhostenie. Lehota pre ich návrat vyprší 23. decembra. V Česku však znovu môžu požiadať o azyl. Ostávajúcich päť členov skupiny by za istých okolností mohlo zostať v Nemecku, ak sa potvrdí, že tam majú príbuzných a ak im tamojšie úrady vyjdú v ústrety v otázke žiadosti o zlúčenie rodiny.

Viac o téme: MigrantiČeská republikaIračania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu