Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Minister premietol svoje očakávania: Nemecko vraj opustia tisíce migrantov

Thomas de Maiziere
Thomas de Maiziere (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Počet migrantov opúšťajúcich Nemecko stúpa a minister vnútra Thomas de Maiziere vyjadril očakávanie, že počet deportácií alebo dobrovoľných odchodov migrantov dosiahne za tento rok 100.000. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Vo vládnucej koalícii kancelárky Angely Merkelovej vyvolala ostrú debatu pomalosť, s akou krajinu opúšťajú neúspešní žiadatelia o azyl. Ku koncu marca sa v Nemecku nachádzalo 219.000 žiadateľov, ktorým udelenie azylu zamietli, uviedol dnes s odvolaním sa na správu ministerstva vnútra denník Bild.

Správa upozorňuje na príčiny tohto javu, ktorými sú "nedostatok politickej vôle uplatňovať azylové zákony", "slabé personálne obsadenie migračných agentúr" a "nedostatok spolupráce zo strany tých, ktorí sú povinní krajinu opustiť". Zdôrazňuje tiež, že zdĺhavý proces deportácie umožňuje zamietnutým žiadateľom o azyl "prejsť do ilegality".

Poslanec Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Kai Wegner dnes povedal, že deportácie by mala urýchliť centralizácia procesu. A obvinil niektoré vlády spolkových krajín vedené sociálnymi demokratmi, že nedokážu deportácie presadiť. Nemecká politika otvorených dverí priviedla v roku 2015 do krajiny 1,1 milióna migrantov. Ich prílev sa spomalil po tom, ako krajiny na tzv. balkánskej trase začali uzatvárať svoje hranice.

Viac o téme: MigrantiNemeckoThomas de Maiziere
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu