Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kňaz kritizoval Poliakov kvôli utečencom: Reakcie veriacich ako z hororu, hanba pred Bohom

Grzegorz Kramer Zobraziť galériu (2)
Grzegorz Kramer (Zdroj: Facebook/Grzegorz Kramer)

VARŠAVA - Stovky hrozných urážok na internete zožal poľský kňaz, ktorý si trúfol krajanom vytknúť, že ich viera za nič nestojí, keď odmietajú pomôcť utečencom. O prípade informoval denník Gazeta Wyborcza.

„Katolícky národ ústami svojej premiérky povedal: nula utečencov v našej krajine. O pár dní neskôr pôjde do kostola plakať nad Ježišovým krížom a o deň neskôr si zaspieva veľkonočné aleluja. Taká viera za nič nestojí,“ poznamenal krakovský jezuita Grzegorz Kramer na sociálnej sieti. Reagoval tak na vyhlásenie premiérky Beaty Szydlovej, že Poľsko kvôli teroristickým útokom v Bruseli prestáva na svojom území prijímať utečencov v rámci programu prerozdelenia migrantov v Európskej únii.

Polícia otvorila dodávku a... ďalší DÔKAZ o tom, že sme stratili kontrolu nad migrantmi

„Ani keby som náramne zhrešil, nečakal by som takúto reakciu od spoluveriacich. To, čo ma postretlo od mojich kresťanských bratov a sestier, ma prerástlo,“ priznal duchovný podľa denníka po tom, ako jeho poznámka vyvolala na internete krajné reakcie.

Pokrytec, hlupák a odrodilec

Nadávanie do pokrytcov, hlupákov a odrodilcov patrilo k najmiernejším, hrubšie urážky redakcia radšej zakryla. Úplne zjavne sa však stoviek ľudí dotkli kňazove slová o viere Poliakov. Niektorí z dotknutých tvrdili, že duchovný nemá ich vieru hodnotiť, pretože to je súkromná vec. „Odkiaľ vieš, že naša viera za nič nestojí? Si Boh?“ pýtal sa užívateľ Lukasz.

„Máme pomáhať diablovi, ktorého vyznaním je islam?“ pýtali sa ďalší diskutujú, poprípade, či „sa všetci máme ukrižovať“, pretože „vpustiť si islamistov do domu je ako odistiť granát“. A „prečo prijímať ľudí, ktorí chcú zničiť moju krajinu a zničiť mňa aj mojich blízkych?“

Pápež ako vzor

Kňaz odkázal kritikov na pasáž z listu svätého Jakuba o viere, ktorá je mŕtva, ak nie je spojená so skutkami. Časť užívateľov sa podľa denníka za jezuitov postavila a ďakovala mu za odvahu aj zdravý rozum. Ďalší duchovný, Kazimierz Sowa, sa zase pozastavil nad tým, že „poľský katolícky národ sa nenávistne pustil do kňaza za to, že mu pripomenul evanjelium“.

Podľa liberálneho denníka má jezuita ešte jedného spojenca: pápeža Františka, ktorý na veľkonočný Zelený štvrtok v utečeneckom centre v Castelnuovo di Porto pri Ríme umyl a pobozkal nohy jedenástim migrantom rôzneho vyznania ako gesto ústretovosti v čase, keď po útokoch v Paríži a Bruseli zosilneli protimoslimské a protiprisťahovalecké nálady.

Kňaz kritizoval Poliakov kvôli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Grzegorz Kramer)

Viac o téme: UtečenciGrzegorz Kramer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu