Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sexuálny škandál katolíckeho kňaza z Česka speje ku koncu: Za znásilnenie za mreže

Erik Tvrdoň
Erik Tvrdoň (Zdroj: idnes, at)

PRAHA - Ostro sledovaný proces s českým katolíckym kňazom speje ku koncu. Prípad pohlavného zneužívania a sexuálneho nátlaku sa dostal dnes na súd v Havlíčkovom Brode. Senát vymeral Erikovi Tvrdoňovi trest odňatia slobody na štyri roky.

Súd kňazovi ďalej nariadil ambulantnú liečbu a na päť rokov mu zakázal prácu s maloletými. Obe strany sa však voči rozsudku na mieste opäť odvolali, pričom Tvrdoň sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil. "Z výpovedí poškodených považujem za jednoznačne preukázané, že došlo ku znásilneniam," zdôvodnila štátna zástupkyňa Zdeňka Tománková svoje odvolanie, ako ju citovali Novinky.cz

Sudkyňa Hana Doubková uviedla, že súd sa riadil pokynmi odvolacieho súdu. Okresný súd v Havlíčkovom Brode už vlani koncom februára odsúdil Tvrdoňa na päť rokov väzenia. Dostal ďalej ochranné ústavné liečenie a zákaz práce s maloletými na päť rokov. Prokurátorka vtedy považovala trest za príliš mierny a na mieste sa odvolala. 


Prečítajte si aj: 

Kauza kňaza, odsúdeného za sexuálne zneužívanie dievčatka, pokračuje: Farnosť je na jeho strane!


Žaloba kňaza obvinila zo sexuálneho nátlaku, vydierania, znásilnenia, pohlavného zneužitia a zo zneužívania dieťaťa k výrobe pornografie. Podľa znaleckých posudkov je Tvrdoň silnou osobnosťou so schopnosťou manipulovať s ľuďmi. 

Viac o téme: KňazSexuálne zneužívanieSúd Erik Tvrdoň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu