Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Migranti sú v Lotyšsku nešťastní: Je tu zima, slabé dávky a nikto nám nerozumie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RIGA - Migranti, ktorí sa na úteku v rámci kvót dostali do východnej Európy, nie sú spokojní. V nových destináciách sa neraz cítia ako vyhnanci. Lotyšsko sa momentálne pripravuje na prijatie stoviek utečencov, ale súčasne plánuje na svojej hranici s Ruskom postaviť ostnatý plot.

Lotyšsko s približne dvojmiliónovou populáciou sa pripravuje na prijatie stoviek utečencov v rámci kvót stanovených Európskou úniou. V malej baltskej krajine sa už niekoľko migrantov nachádza, ale tí nie sú so svojím novým domovom spokojní. Prekáža im chladné počasie, nedostatočné sociálne dávky a nízky počet ľudí hovoriacich rovnakým jazykom.

VIDEO, ktoré pobúrilo: Maďarovi pri Calais praskli nervy, kamión nasmeroval do migrantov

„Utečenci z južných krajín nám hovoria otvorene, že Lotyšsko nie je ich cieľovou destináciou,“ povedal jeden z pracovníkov s utečencami pre nemecký denník Die Welt. Mnohí z tých, ktorí prekonali ťažkú cestou z nebezpečných krajín, hovoria o tom, že od útokov v Paríži sa stretávali s odporom ľudí voči migrantom a utečencom.

Migranti sú v Lotyšsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Lotyšský europoslanec Artis Pabrik pripustil, že krajina nie je proti prijímaniu utečencov, ale plánuje postaviť obrovský ostnatý plot pozdĺž svojej hranice s Ruskom, aby zastavili nelegálny prílev migrantov. Mnohým migrantom z Iraku, Afganistanu a Sýrie sa totiž darí prekĺznuť cez hranice nepozorovane. Ostnatý plot bude dlhý 90 kilometrov, bude dva metre vysoký a budú doň vbudované senzory a kamery.

Migranti sú v Lotyšsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: MigrantiLotyšsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu