Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďari sa búria proti utečeneckým kvótam: Petícia sa spisuje aj na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Protestnú petíciu proti systému povinného prerozdeľovania utečencov v rámci Európskej únie, ktorú iniciovala 4. novembra vládnuca strana Fidesz, podpísalo už 750.000 Maďarov. Podľa agentúry MTI o tom dnes informoval na severovýchode krajiny v meste Debrecín predseda parlamentnej frakcie Fideszu Lajos Kósa.

Kvóty označil politik Fideszu za nezmyselné, nefunkčné a nezákonné. "Čoraz viac ľudí to odmieta a čoraz viac ľudí sa pripája podpísaním petície k boju maďarskej vlády proti tomuto systému," povedal Kósa a dodal, že podpisy budú zbierať dovtedy, kým Európska únia nezruší kvóty.

Podľa jeho slov Brusel nemá právo žiadnu krajinu nútiť k tomu, aby jej obyvatelia dlhodobo žili spolu s ľuďmi, o prijatí ktorých sa nerozhodlo v danej krajine. "Namiesto systému kvót by bolo potrebné strážiť hranice," zdôraznil. Kósa pripomenul, že proti kvótam sa súdi aj Slovensko a proti porušeniu systému subsidiarity protestovalo už viac krajín.

Maďarský parlament prijal 3. novembra uznesenie odmietajúce plán únie na zavedenie systému kvót, na základe ktorého by sa mali prerozdeľovať migranti medzi jednotlivé členské štáty. Dokument umožňuje vláde začať právne kroky voči EÚ s cieľom zabrániť, aby bolo Maďarsko súčasťou tohto programu.

Petíciu SMK proti prerozdeľovaniu utečencov už podpísalo12.700 ľudí

Protestnú petíciu Strany maďarskej komunity (SMK) proti systému povinného prerozdeľovania utečencov v rámci Európskej únie podpísalo už 12.700 ľudí. V zbieraní podpisov bude strana pokračovať do 15. decembra. Novinárov o tom dnes v Komárne informoval predseda SMK József Berényi. Ako povedal, podpisovú akciu začali v októbri. „Reagovali sme tak na skutočnosť, že bola odignorovaná vôľa obyvateľov Tešedíkova v súvislosti so zmenou názvu obce, ako aj vôľa obyvateľov Gabčíkova, kde boli umiestnení dočasní rakúski azylanti,“ zdôraznil s tým, že za mesiac vyzbierali dostatočný počet podpisov na to, aby podľa zákona ministerstvo vnútra prekonzultovalo s nimi danú problematiku.

„Budúci týždeň odovzdáme potrebných 10.000 podpisov, ale petičnú akciu neukončíme. Vidíme, že je obrovský záujem. Utečenecká kríza motivuje občanov, aby podpísali túto petíciu, a preto necháme ešte priestor aj ďalším,“ zdôraznil. Kvóty označil predseda SMK za nezmyselné, nefunkčné a nezákonné.

Ako povedal, občania SR svojím podpisom žiadajú vládu SR, aby rázne odmietla všetky návrhy Európskej komisie a Európskeho parlamentu na zavádzanie povinných kvót pre utečencov. „Sme presvedčení, že udeľovanie azylu by malo zostať čisto v kompetencii národných štátov. Pričom súhlasíme s tým, aby naši humanitárni pracovníci v primeranej miere pomáhali priamo na území daných štátov, tak ako to bežne robia v prípade rôznych živelných katastrof,“ povedal.
 

Viac o téme: PetíciaUtečenciMaďarskoFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu