Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nemecko sa začína obávať utečencov: Ich prílev môže viesť k nárastu kriminality!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN- Vysoký počet prichádzajúcich utečencov by podľa nemeckého Spolkového kriminálneho úradu (BKA) mohol mať za následok nárast kriminality v Nemecku, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

"Keď máte v krajine o milión ľudí viac, potom máte aj potenciálne dodatočnú kriminalitu (spojenú s) miliónom ľudí," povedal riaditeľ BKA Holger Münch pre spravodajský časopis Focus. Zdôraznil, že utečenci nie sú kriminálnikmi ako takí. Súčasne však poukázal na to, že medzi utečencami je mnoho mladých mužov.

"Keďže policajná kriminálna štatistika ukazuje, že mladí muži bez ohľadu na svoj pôvod páchajú trestné činy výrazne častejšie, bude nás stredno- a dlhodobo zamestnávať nárast kriminality," vyhlásil Münch. V súvislosti s vysokým počtom utečencov už podľa neho dochádza k početným trestným činom.

"V blízkosti mnohých veľkých ubytovní utečencov zaznamenávame napríklad nárast majetkovej kriminality, sčasti aj násilných deliktov," povedal Münch. Niektoré skupiny ako utečenci zo Sýrie alebo Iraku dosiaľ nevzbudzujú pozornosť trestnými činmi. "Iní, naopak, veľmi - najmä mladí muži z Albánska, Kosova, východoeurópskych štátov a niektorých iných krajín," uviedol šéf BKA.

Okrem toho je v Nemecku "niekoľko tisíc delikventov najmä z Gruzínska, ktorí azylové konanie využívajú, aby sa dostali do spolkovej republiky len na to, aby páchali trestné činy", vyhlásil Münch. Títo kriminálnici sa špecializujú na organizované krádeže. "Také niečo musíme cielene a dôsledne sledovať, pretože takýmito činmi sa ešte viac vyostrujú nenávistné pocity voči utečencom," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu