Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Chorvátsko chce mať pokojne vzťahy so Srbskom: Do krajiny dorazilo už 10-tisíc migrantov

Zoran Milanovič Zobraziť galériu (9)
Zoran Milanovič (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Chorvátsky premiér Zoran Milanovič si želá normálne vzťahy so Srbskom a popiera tvrdenia, podľa ktorých v súvislosti s krízou na vzájomnej hranici počas uplynulého týždňa označil Srbov za barbarov.

V rozhovore pre srbskú televíziu, z ktorého cituje agentúra HINA, v noci nadnes Milanovič povedal, že masový prílev migrantov zo Srbska predstavuje pre Chorvátsko problém a žiada preto srbského partnera Aleksandara Vučiča, aby časť z nich presmeroval do Maďarska. Zároveň upozornil, že Chorvátsko môže opäť zaviesť obmedzenia na hranici so Srbskom, ktoré v piatok zrušilo.

Milanovič podľa HINA odmieta, že by rozhodol o zrušení blokády na chorvátsko-srbskej hranici na nátlak z Bruselu alebo na základe kritiky poukazujúcej na porušovanie asociačnej dohody EÚ so Srbskom. "Som členom Európskej rady, kde sa zhováram s (nemeckou kancelárkou) Angelou Merkelovou a s (rakúskym kancelárom) Wernerom Faymannom... Nikto tam nemal záujem hovoriť o Srbsku či o tejto situácii, takže neviem, kto by mohol vyvíjať takýto nátlak na Chorvátsko," povedal chorvátsky premiér.

Chorvátsko chce mať pokojne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Záhreb zaviedol blokádu na hranici so Srbskom, aby chránil "národné záujmy" a odkázal susednej krajine, že má "spolupracovať", vysvetlil Milanovič. Jeho vyjadrenie o Srboch, v ktorom ich údajne označil za barbarov, označil za zle pochopené, keďže podľa vlastných slov hovoril v skutočnosti o "múre proti barbarom" na maďarských hraniciach. Takýto výraz mal narážať na to, že maďarský premiér Viktor Orbán "a spol. považujú Arabov za barbarov", dodal.

Podľa Milanoviča by malo Srbsko dokázať, že je "organizovaným štátom", a nie "krajinou tretieho sveta". "Srbská vláda sa správa, ako by boli krajinou tretieho sveta, čo nie sú a ja to viem, a preto žiadam toto od Srbska," povedal. Upozornil zároveň, že Chorvátsko by mohlo zablokovať prístupový proces medzi Srbskom a EÚ, čo však "nechce" a namiesto toho si želá "normálne vzťahy".

Chorvátsko chce mať pokojne
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Chorvátsko v piatok podvečer opäť otvorilo priechody na svojej hranici so Srbskom pre všetku dopravu. Obmedzenia súvisiace s migračnou krízou viedli v uplynulých dňoch k sérii verbálnych útokov medzi vedúcimi predstaviteľmi oboch bývalých juhoslovanských republík. Šesť zvyšných chorvátsko-srbských hraničných priechodov je naďalej uzavretých.

Do Chorvátska v piatok dorazil rekordných 10-tisíc migrantov

Viac ako 10 000 migrantov dorazilo počas piatku do Chorvátska, čo predstavuje doterajší denný rekord. Na svojich internetových stránkach o tom dnes informovalo miestne ministerstvo vnútra. Z Chorvátska pokračujú migranti najčastejšie cez Maďarsko do Rakúska a ďalej Nemecka. Maďarsko-rakúsku hranicu od piatku do dnešného rána prekročilo okolo 13 000 utečencov.
 
 
Od polovice septembra, kedy migranti začali do západnej Európy zo Srbska vo väčšej miere prechádzať práve cez Chorvátsko, už do krajiny dorazilo cez 65 000 ľudí. Väčšina osôb, ktoré dorazili v piatok, je teraz podľa úradov v záchytnom zariadení Opatovac neďaleko srbských hraníc, odkiaľ ich budú podľa ministerstva autobusy odvážať k trom hraničným priechodom s Maďarskom Barjansko Petrovo Selo, Terezino Polje a Botova.
 
Situácia na diaľničnom hraničnom priechode so Srbskom Bajakovo-Batrovci, ktorý sa po piatich dňoch blokády z chorvátskej a neskôr aj srbskej strany v piatok vrátil k bežnej prevádzke, aj v Tovarniku, kam v minulosti prichádzali vlaky s tisíckami migrantov zo Srbska, je dnes podľa chorvátskeho ministerstva zatiaľ pokojná.
 
 
Srbské médiá dnes znovuotvorenie dvoch hraničných priechodov označili za "porážku Chorvátska". Chorvátsky premiér Zoran Milanović "prehral vojnu proti Srbsku", napísal denník Kurir. Migrantov prichádzajúcich z Chorvátska maďarské úrady väčšinou zvážajú vlakmi k hraniciam s Rakúskom. Do prihraničnej obce Nickelsdorf dorazilo podľa polície spolkovej krajiny Burgenland len počas piatku 10 500 migrantov. Od polnoci do dnešného rána k nim pribudlo ešte ďalších 2500 osôb.

Maďarský plot bol len pokus

Maďarské ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že štvrtkové vztýčenie plotu z troch pásov žiletkového drôtu na hranici so Slovinskom malo len "pokusný charakter". Zábrana bola hneď v piatok údajne opäť odstránená. Prípadné nedorozumenie si chce minister vnútra Sándor Pintér vysvetliť so svojou slovinskou kolegyňou Vesnou Györkösovou Žnidarovou na pondelňajšej schôdzke na spoločnej hranici.
 
 
Maďarsko i Slovinsko sú členmi schengenského priestoru, ktorý zaručuje voľný pohyb osôb cez hranice. Maďarsko už oplotilo svoje hranice so Srbskom a Chorvátskom. Cieľom tohto opatrenia je zastaviť utečencov, ktorí sa snažia dostať predovšetkým do Nemecka. V uplynulých troch dňoch do Maďarska dorazilo celkom 26 309 migrantov, veľká väčšina z nich cez Chorvátsko. Maďarsko podľa dnešnej správy zahájilo už 241 trestných konaní s migrantmi, ktorí plot na srbskej hranici prekonali.
 
 
Už počas piatkovej návštevy Rakúska sa podľa agentúry APA maďarský premiér Viktor Orbán posťažoval, že Budapešť musí žiletkový drôt dovážať z Číny, pretože "v Európe nedostanete toľko drôtu, koľko by ste potrebovali". Rakúske médiá za príčinu nedostatku drôtu v Maďarsku označili zastavenie dodávok zo strany nemeckého výrobcu.
 
Viac o téme: MigrantiMaďarskoChorvátskoZoran Milanovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu