Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Premiér Vučič si nekládol servítku pred ústa: Naučte sa rešpektovať Srbsko!

Aleksandar Vučic
Aleksandar Vučic (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbský premiér Aleksandar Vučič dnes v Belehrade ostro kritizoval Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY). "Páni v haagskom súde, naučte sa rešpektovať Srbsko. Až potom budeme môcť pokračovať v rozhovoroch v súlade so srbskými zákonmi," vyhlásil predseda srbskej vlády.

Tribunál so sídlom v Haagu avizoval v stredu sankcie Bezpečnostnej rady OSN voči Srbsku, a to v súvislosti s nezadržaním troch spolupracovníkov Vojislava Šešelja obžalovaného touto súdnou inštitúciou. Tribunál ich obvinil z vyvíjania nátlaku na svedkov v procese so Šešeljom a z pokusov o podplácanie. ICTY ešte začiatkom decembra verejne vyzval srbskú stranu, aby obvinených vydala tribunálu, čo sa doteraz nestalo, informovala tlačová agentúra APA. 

Vučičova dnešná reakcia však zrejme súvisí aj s úmrtím niekdajšieho bosnianskosrbského generála Zdravka Tolimira, odsúdeného na doživotie za účasť na masakre v Srebrenici, ktorý zomrel začiatkom týždňa vo väzbe v Holandsku. Srbská vláda sa totiž začiatkom októbra 2015 obrátila na ICTY s prosbou, aby Tolimira dočasne prepustil na slobodu kvôli lekárskej starostlivosti. Predseda srbskej vlády dnes použil verbálne spojenie, v zmysle ktorého nikto, ani tribunál OSN, nebude ponižovať Srbsko. 

Viac o téme: SrbskoICTYAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu