Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šťastný osud podrazeného Sýrčana: Najprv v strachu uteká, teraz futbalovým trenérom

Usáma Abdal Mohsin so svojím synom Zajdom Zobraziť galériu (5)
Usáma Abdal Mohsin so svojím synom Zajdom (Zdroj: SITA)

MADRID - Sýrsky utečenec, ktorému podrazila nohy pri úteku pred policajtmi pri maďarskej obci Röszke neďaleko srbských hraníc kameramanka maďarskej televízie, pricestoval dnes skoro ráno do španielskej metropoly Madrid s nádejou, že si znovu vybuduje kariéru a poskytne rodine nový život.

Sýrčan Usáma Abdal-Muhsin (52) vystúpil z vlaku v prvých minútach dnešného dňa, po 20 hodinách cestovania z Nemecka do Španielska. Hneď začal každému ďakovať za to, že dostal príležitosť na nový život. "Ďakujem vám všetkým," vravel Muhsin pomaly, lámanou angličtinou. "Toto je pre môj život veľmi, veľmi dôležité. Veľmi vám ďakujem."

      

Jeho sedemročný syn Zajd pôsobil unavene, ale stále mal silu venovať ostatným široký úsmev a vyznať sa, ako miluje futbal a kto je jeho najväčším idolom: "Cristiano Ronaldo." "Teraz mám pocit, že lietam po oblohe," povedal Sýrčan niekoľkým desiatkam novinárov vrátane reportéra tlačovej agentúry AP, ktorí čakali na jeho príchod z Barcelony. Pricestoval so Zajdom a ďalším synom. "Som veľmi šťastný," dodal Mohsin.

Usáma Abdal Mohsin so
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Po incidente v Maďarsku sa Mohsin dostal do Nemecka, kde médiá zistili, že v Sýrii bol futbalovým trénerom. Táto informácia inšpirovala španielsku futbalovú školu k tomu, že Sýrčanovi dala ponuku vybudovať si nový život. Škola CENAFE v okrajovej štvrti mesta Getafe pomohla Mohsina dopraviť do Španielska a poskytne mu nielen prácu, ale aj domov v blízkosti svojho tréningového zariadenia.

Usáma Abdal Mohsin so
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Dúfajme, že to pre zvyšok Európy poslúži ako príklad," povedal riaditeľ školy Miguel Galan. "Musíme týmto ľuďom pomáhať." Galan sa teraz bude snažiť dostať do Španielska aj Mohsinovu manželku a dve ďalšie deti - zatiaľ sú v utečeneckom tábore v Turecku. Úrady v Getafe sa takisto postarajú, aby bol pobyt rodiny v Španielsku čo najskôr zlegalizovaný, nech môže Mohsin začať pracovať ako tréner. Rodina sa tiež bude musieť naučiť po španielsky.

Usáma Abdal Mohsin so
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Mohsin novinárom povedal, že už vie, čo urobí so synmi medzi prvými aktivitami v Španielsku: pôjdu na zápas Realu Madrid. Španielsko minulý týždeň súhlasilo, že na základe plánu navrhovaného Európskou komisiou prijme 17.680 utečencov zo Sýrie a ďalších krajín. Maďarskú novinárku Lászlóovú prepustili, keď na verejnosť prenikli videozábery, na ktorých kope do migrantov vrátane detí a podráža nohu Mohsinovi.

Sýrčan, ktorého podrazila kameramanka, bude trénerom v Getafe 

Usama Abdal Mohsin sa stane v budúcnosti zrejme súčasťou trénerského tímu španielskeho futbalového klubu Getafe. Starostka mestečka neďaleko Madridu Sara Hernándezová uviedla, že ponuka pre utečenca, ktorý mal v inkriminovanom momente na rukách dieťa, je ďalším krokom, ktorým Getafe môže dať najavo svoju solidaritu.

Sýrčana s rodinou očakáva zariadený byt, navyše môže rátať so štatútom utečenca, pracovným povolením a povolením na pobyt ako pracovník zo zahraničia. Usáma Abdal-Muhsin (52), ktorý bol popri funkcii inšpektora dohliadajúceho na výučbu telesnej výchovy aj vo vlasti zamestnancom jedného z miestnych futbalových klubov, dostane prácu vo vzdelávacom centre španielskych futbalových trénerov, ktorého člen hovoriaci dobre po arabsky Sýrčana kontaktoval.

Usáma Abdal Mohsin so
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Utečenec prijal podľa slov šéfa centra Miguela Ángela Galána ponuku okamžite a s radosťou. Požiadal iba o pomoc, aby sa jeho manželka a dve ďalšie deti zdržiavajúce v Turecku mohli presunúť tiež do Španielska. Perspektívne by sa Usáma mal stať súčasťou trénerského štábu Getafe FC.

Kameramanku súkromnej maďarskej televízie N1TV Petru Lászlóovú prepustili minulý týždeň v utorok po tom, ako na verejnosť prenikli zábery, na ktorých kope do migrantov a podráža im nohy. K incidentu došlo po tom, ako skupina utečencov prerazila policajný kordón pri Röszke.

"Zamestnankyňa N1TV dnes preukázala neakceptovateľné správanie pri prijímacom tábore v Röszke," uviedla vo vyhlásení N1TV, známa tiež ako televízia Nemzeti. Dodala, že kameramanke s okamžitou platnosťou vypovedala pracovnú zmluvu. Petra Lászlóová sa medzičasom za incident opakovane ospravedlnila. Televízia N1TV sa zaoberá "národnými témami". Raz týždenne vysiela diskusnú reláciu s Gáborom Vonom, predsedom maďarskej ultrapravicovej strany Jobbik.

Viac o téme: MigrantiŠpanielskoGetafe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu