Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Situáciu s migráciou máme pod kontrolou, každý je v bezpečí, tvrdia Maďari

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Situáciu s migráciou majú orgány pod kontrolou, každý je v Maďarsku v bezpečí, uviedol včera po rokovaní krízového štábu štátny tajomník maďarského ministerstva vnútra Károly Kontrát. Podľa agentúry MTI povedal, že tento rok do dnešného dňa cudzinecká polícia zadržala celkom 167.006 narušiteľov hraníc.

Krízový štáb podľa Kontráta konštatoval, že na diaľniciach a na železničných tratiach je nerušená premávka. "Po rozhodnutí obnoviť medzinárodné vlakové spoje sa z mnohých hľadísk zlepšila situácia na Východnej stanici (Keleti pályaudvar)," dodal štátny tajomník.

Včera zadržala polícia 728 ilegálnych migrantov, ktorí vstúpili na územie Maďarska. Kontrát pripomenul, že po nemeckom oznámení o prijímaní utečencov v strede týždňa začali byť migranti čoraz agresívnejší, boli menej ochotní spolupracovať, vznášali požiadavky a snažili sa ujsť zo zberných táborov. Došlo k bitkám pri podávaní stravy a vyskytol sa aj prípad, kedy sa migranti ozbrojili kameňmi. "V Maďarsku musí každý dodržiavať zákony, či je Maďar, alebo cudzinec," dodal.

László Balázs z Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) oznámil, že na hraničnom priechode Hegyeshalom rakúske orgány obnovili premávku o 17.20 h po tom, čo počas dňa púšťali iba peších migrantov a vozidlá z diaľnice M1 vracali naspäť.

Príliv migrantov z Maďarska do Nickelsdorfu v noci ustal

Na maďarsko-rakúskej hranici zavládol nad ránom pokoj, ďalší migranti z Maďarska už do rakúskeho Nickelsdorfu neprichádzali. Agentúre APA to oznámil zástupca policajného riaditeľa rakúskej spolkovej krajiny Burgenland Christian Stella. Naposledy o polnoci dorazilo asi 1000 ľudí na maďarskú stranu hranice, odkiaľ museli do Rakúska pešo.

V noci na dnes museli zdravotníci z Nickelsdorfu odviezť do okolitých nemocníc 16 ľudí, medzi ktorými bolo sedem ťažko chorých detí. Mali hnačku, zvracali a boli dehydrované.

Od piatkovej noci dorazilo z Maďarska do Nickelsdorfu 8 500 až 10 000 utečencov. Väčšina z nich zamierila ďalej do Nemecka, vlaky ich doviezli hlavne do Mníchova. Podľa informácií nemeckej polície prišlo do bavorskej metropoly len za sobotu zhruba 6900 ľudí, ktorých si potom medzi sebou rozdelili rôzne spolkové krajiny.

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) za jej prístup k migrantom z Maďarska kritizuje bavorská Kresťanská únia (CSU), ktorá na celonemeckej úrovni vytvára s CDU politický blok.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann sa sťažoval, že Merkelová rozhodnutie o prijatí utečencov z Maďarska, na ktorom sa dohodla v noci na sobotu s Wernerom Faymannom, nekonzultovala so spolkovými krajinami. Povoliť migrantom, ktorí začiatkom týždňa uviazli na budapeštianskej Východnej stanici (Keleti), aby prišli do Nemecka, "bol v rámci Európy úplne zlý signál", povedal Herrmann.

Počas dnešného rokovania špičiek nemeckej vládnej koalície, v ktorej sú tiež sociálni demokrati (SPD), plánuje CSU so svojimi partnermi hovoriť o možnostiach Nemecka z hľadiska prijímania ďalších utečencov a opatrení, ktoré by obmedzili príchod ďalších migrantov do najväčšej krajiny EÚ.

Viac o téme: UtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu