Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z Budapešti pochodujú stovky migrantov peši: Rakúsko kvôli nim zavrelo hranice

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Z budapeštianskej Východnej stanice sa dnes vydalo na cestu pešo do Rakúska ďalších niekoľko stoviek migrantov. Podľa odhadov ich môže byť až 500, informovala agentúra MTI. Ide zrejme o ilegálnych migrantov, ktorí vlakom pricestovali do Budapešti zo zberného tábora v Debrecíne a ktorých od Východnej stanice poslali preč. Rakúšania kvôli nim zavreli hranice.

Pochod zatiaľ nespôsobuje problémy v hlavnom meste; migranti idú niekde po chodníku, inde po vozovke. Obmedzenia v premávke boli nutné iba na trase po Rákócziho ceste a na Ulici Lajosa Kossutha.

Ďalších takmer 500 migrantov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V dave sú okrem mužov aj ženy a deti. Ako povedali, chcú ísť do Nemecka, avšak ich krátkodobým cieľom je rakúske hlavné mesto Viedeň. Premávku na diaľnici polícia nezastavila, pochod zabezpečuje desať policajných vozidiel.

Ďalších takmer 500 migrantov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Rakúsko zavrelo hranice pri Hegyeshalome kvôli migrantom idúcim pešo k hranici 

Rakúska polícia dnes ráno na hraničnom priechode Hegyeshalom-Nickelsdorf zastavila premávku smerom do Rakúska kvôli migrantom idúcim pešo a autá obracia späť. Pred hraničným priechodom sa tak vytvorila kolóna dlhá 11 kilometrov, informovala agentúra MTI. Autá z kolóny pred Hegyeshalmom sa musia otočiť pri 172. kilometri.

Ďalších takmer 500 migrantov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Maďarská polícia na svojej internetovej stránke odporučila vodičom smerujúcim do Rakúska obchádzku v smere na Rajku cez Bratislavu, prípadne aby použili štátnu cestu č. 85 k mestu Šopron.

Z Východnej stanice odišiel prvý vlak do Nemecka, ide cez Bratislavu 

Z budapeštianskej Východnej stanice (Keleti pályaudvar) vypravili dnes krátko pred 10.00 h prvý medzinárodný vlak. Eurocity Hungaria s 22-minútovým meškaním smeruje do Nemecka cez Bratislavu a Prahu, uviedla agentúra MTI, podľa ktorej nie je známe, či ním cestujú aj migranti.

Desiatky migrantov stále prichádzajú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Priame medzinárodné spoje z Budapešti smerom do západnej Európy zrušili maďarské železnice MÁV z bezpečnostných dôvodov vo štvrtok ráno. V noci nadnes  odviezli autobusmi k rakúskym hraniciam 4500 ilegálnych migrantov, mnohých z okolia z Východnej stanice.

Štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za vládnu komunikáciu András Giró-Szász ráno oznámil, že krízový štáb konštatoval, že situácia na Východnej stanici už umožňuje obnovenie medzinárodných vlakových spojov. Nasledujúcim spojom, ktorý vypravia z Východnej stanice, bude rýchlik do Prahy, ktorý pôjde takisto cez Bratislavu. Po 13.00 h by mali odísť aj vlaky do Rakúska a Nemecka.

Ďalších takmer 500 migrantov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V 104 autobusoch prišlo k hraniciam takmer 4,5 tisíc migrantov

K rakúskym hraniciam odviezli v Maďarsku uplynulú noc 104 autobusmi takmer 4500 migrantov. Podľa agentúry MTI o tom dnes novinárov informoval štátny tajomník maďarského ministerstva vnútra Károly Kontrát. 

Ďalších takmer 500 migrantov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ako dodal, jednorazový odvoz migrantov, o ktorom rozhodol krízový štáb v piatok, sa úspešne skončil. Týkal sa migrantov idúcich pešo smerom na západ po diaľnici M1, migrantov z okolia železničnej trate 1, ako aj migrantov z okolia Východnej stanice (Keleti pályaudvar) v Budapešti.

Hovorca vlády András Giró-Szász oznámil, že situácia na Východnej stanici, kde sa nachádza už iba zhruba 150 ilegálnych migrantov, umožňuje obnoviť medzinárodné vlakové spoje. V súvislosti s tým, že na stanici sa zhromažďujú ďalšie masy migrantov, hovorca dodal, že priebežne zasadá krízový štáb.

Viac o téme: MigrantiMaďarskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu