Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Český politik si poriadne zavaril: Výrok o utečencoch ho bude stáť kariéru

Daniel Kalenda
Daniel Kalenda (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Poslanec zastupiteľstva českého mesta Liberec za KDU-ČSL Daniel Kalenda spôsobil škandál výrokmi na svojom facebookovom profile. Obul sa totiž do migrantov, ktorých telá sa našli minulý týždeň v nákladnom aute na rakúskej diaľnici. Za jeho výroky mu teraz hrozí vylúčenie zo strany.

"Bože, 71 mŕtvych na diaľnici v Rakúsku. A máme plakať? Vraj im došiel vzduch hneď, ako sa zavreli dvere. A čo má byť? Tak nemali byť blbí a nemali do toho kamióna liezť," napísal Kalenda, člen okresného výboru a celoštátnej rozhodcovskej komisie strán, ktorého dnes citoval spravodajský portál Lidovky.cz. 

Kalenda ďalej uviedol, že mu utečencov vôbec nie je ľúto. "Je to spodina, špina a živel, čo sem nepatrí. A kto im pomáha, nech si ich vezme domov a živí si ich sám, keď je anjel štedrosti a samaritán! Ja túto krajinu ani Európu sčernieť nenechám!" napísal na sociálnej sieti Kalenda. 

Jeho výrok vyvolal zdesenie aj v rámci jeho vlastnej strany. Predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek sa podľa stránky Lidovky.cz od tohto názoru dištancoval. Sám Kalenda sa k záležitosti nechce vyjadrovať, uviedla hovorkyňa strany Petra Hrušová. 

"Názorová pluralita je úplne v poriadku, tú nikto netrestá, ale končí sa tam, kde sa dostávame za hranu toho, čo je a nie je v súlade so základnými princípmi našej politiky," povedal novinárom Bělobrádek. 

Kalenda, ktorý sa na svojom blogu prezentuje ako ľudovec s citom pre sociálnu zodpovednosť, svoj výrok už zmazal a nevyberané vyjadrenia podľa webu iDNES.cz ospravedlňoval požitím alkoholu. "K včerajšiemu dňu som rezignoval na obe funkcie a nebudem sa k tomu ďalej vyjadrovať," uviedol Kalenda. Jeho prejav bude mať napriek tomu dohru aj na utorňajšom celoštátnom výbore KDU-ČSL, kde sa bude rokovať o jeho ďalšom zotrvaní v strane. Podľa europoslanca Pavla Svobodu navrhne generálny tajomník strany Kalendovo vylúčenie.

Kancelárka Merkelová sa postavila jednoznačne za utečencov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová nenechala dnes krajanov na pochybách, že z terajšej utečeneckej krízy pre nich vyplýva povinnosť pomôcť, zákaz nepriateľských reakcií, nutnosť flexibility a šanca na nový život.

Predpokladaný príchod asi 800.000 utečencov do Nemecka do konca tohto roka označila šéfka spolkovej vlády na tradičnej bilančnej tlačovej konferencii v Berlíne za "veľkú celonárodnú úlohu". "Dokážeme to a tam, kde na čosi narazíme, musíme to prekonať," poznamenala.

Merkelová, ktorej kritické slová z minulotýždňovej návštevy v saskom Heidenau, kde došlo k výtržnostiam stúpencov pravicového extrémizmu, sa mnohým málili, keď sa obmedzila na konštatovanie, že nemožno tolerovať ľudí nerešpektujúcich dôstojnosť iných občanov.

Spolková kancelárka však dnes potvrdila svoje predpoklady pre líderstvo, odsúdila "štváčov" a povzbudila všetkých "dobrých spoluobčanov, pripravených pomôcť, napísala agentúra DPA.

Merkelová sa s optimizmom vyjadrila, že silné, bohaté Nemecko zvládne túto veľkú výzvu a vzhľadom na svoju rastúcu zodpovednosť po znovuzjednotení aj musí urobiť. Na jej dnešnom vystúpení boli osobité evidentné emócie a netypické tvrdé formulácie, keď hovorila o aktuálnom dianí v krajinách ako Sýria, o "prevádzačoch bez zábran", ktorí likvidujú utečencov, o "osobných tragédiách". A to všetko sa deje v čase, keď my žijeme vo veľmi usporiadaných pomeroch, vyhlásila.
 

Viac o téme: UtečenciMigrantiDaniel KalendaKDU-ČSL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu