Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na ostrove Lesbos to vrie: Polícia v pozore, obuškami rozháňala migrantov

Aktuálna fotografia migrantov na ostrove Lesbos Zobraziť galériu (3)
Aktuálna fotografia migrantov na ostrove Lesbos (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Polícia na gréckom ostrove Lesbos v sobotu večer zabránila približne 500 migrantom v nalodení sa na palubu trajektu Tera Jet smerujúceho do prístavu Pireus neďaleko Atén, pričom pri zásahu proti nim použila aj obušky. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Polícia uviedla, že migranti nemali doklady potrebné na to, aby mohli opustiť Lesbos plavidlom, na ktorého palube sa už v tom čase nachádzalo 1700 ľudí. Niektorí z nich pri stretoch s príslušníkmi polície utrpeli aj zranenia. 

Video z ostrova Lesbos:

Ostrov Lesbos ležiaci vo východnej časti Egejského mora predstavuje hlavnú bránu do Európy pre desaťtisíce migrantov, utekajúcich z vojnou zasiahnutých krajín, najmä zo Sýrie. 
Trajekt, na ktorého palube bude približne 2500 osôb, by mal z ostrova Lesbos do Pirea vyplávať dnes večer, uviedol príslušník miestnej pobrežnej stráže. 

Stovky migratov v súčasnosti prespávajú na uliciach lesboskej metropole Mytilini, kam sa po svojej nebezpečnej ceste cez Turecko dopravili z najrôznejších miest. 

Migranti na ostrove Lesbos
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Spomedzi desaťtisícov utečencov, ktorí denne prichádzajú do Grécka, ich požiada o azyl v tejto krajine len veľmi málo. Takmer všetci pokračujú ďalej na sever cez balkánske krajiny Macedónsko a Srbsko, dúfajúc, že sa následne dostanú až do schengenského priestoru v Maďarsku a o azyl budú môcť napokon požiadať v niektorej z bohatších západoeurópskych krajín, napríklad v Nemecku. 

 

Viac o téme: UtečenciMigrantiLesbos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu