Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Bojová nálada medzi utečencami: Vyhladovaní odmietli balíky Červeného kríža!

Utečenci odmietli pomoc
Utečenci odmietli pomoc (Zdroj: a1on.mk)

BELEHRAD - Macedónsko minulý štvrtok zablokovalo hranicu s Gréckom, aby zabránilo nekontrolovanému prúdeniu utečencov z krajiny, kam od začiatku roka dorazilo viac ako 160-tisíc migrantov. Blokádu cez víkend ukončilo, no svojím počínaním stihlo na seba upriamiť pozornosť svetových médií. Na verejnosť sa dostalo aj nasledujúce video, na ktorom migranti odmietajú balíčky s prvou pomocou, ktorú im priniesla polícia. Údajne kvôli tomu, že je na nich vyobrazený červený "kríž".

Nemci varujú: Ak s utečencami nepomôžu všetky európske krajiny, príde k uzavretiu hraníc

Podľa macedónskeho portálu a1on.mk migranti odmietli balíčky s prvou pomocou a jedlom, ktoré im ponúkla polícia. V okamihu, keď sa k nim snažili muži priblížiť, kričali cez plot "nie" a záporne mávali rukami.

Nepáčilo sa im, že celú noc museli sedieť v daždi po tom, čo im macedónska strana nedovolila vstúpiť na ich územie a dostať sa na vlakovú stanicu do mesta Gevgelija, odkiaľ by ďalej cestovali do Srbska a západnej Európy.

Dôvodom odporu vraj mohol byť aj znak kríža na balíčkoch s prvou pomocou.

K severnej hranici so Srbskom dorazilo za 24 hodín 5000 utečencov

Približne 5000 utečencov dorazilo v priebehu 24 hodín do dediny Tabanovce na severe Macedónska, odkiaľ chcú prekročiť hranicu do Srbska. Podľa správy ide predovšetkým o ľudí unikajúcich pred občianskou vojnou v Sýrii, informovala v nedeľu večer tlačová agentúra DPA.

Utečenci predtým na celé dni uviazli na grécko-macedónskej hranici. V sobotu sa tam situácia vyostrila, keď macedónska polícia použila omračujúce granáty, aby zabránila migrantom a utečencom dostať sa z Grécka do Macedónska a odtiaľ ďalej na sever smerom k Európskej únii.

Tisíce migrantov napriek tomu prerazili policajné kordóny alebo prebehli na druhú stranu hranice cez neďaleké polia. V nedeľu boli na hranici naďalej rozmiestnené macedónske bezpečnostné sily, prílevu migrantov však už v podstate nebránili. Macedónske úrady namiesto toho začali vypravovať mimoriadne vlaky a autobusy, aby utečencov previezli na sever krajiny.

Srbsko medzitým otvorilo druhý záchytný tábor v prihraničnej obci Miratovac. Podľa srbskej štátnej televízie vydávajú srbské úrady dokumenty, s ktorými môžu utečenci pokračovať v ceste cez Belehrad smerom do Maďarska a ďalších štátov EÚ.

Medzinárodné ľudskoprávne organizácie varujú, že desaťtisíce migrantov môžu uviaznuť v Srbsku a Macedónsku v prekérnych podmienkach vzhľadom na utečeneckú politiku Maďarska, ktoré v súčasnosti buduje 175 kilometrov dlhý plot na srbskej hranici.

 

Viac o téme: UtečenciMigrantiMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu