Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemci varujú: Ak s utečencami nepomôžu všetky európske krajiny, príde k uzavretiu hraníc

Migranti v Nemecku Zobraziť galériu (3)
Migranti v Nemecku (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Ak sa všetky krajiny Európskej únie nebudú podieľať na riešení prisťahovaleckej vlny, nebude možné udržať voľný pohyb osôb v osemadvadsiatke a bude nutné obnoviť hraničné kontroly. Uviedol to minister vnútra Bavorska Joachim Herrmann v rozhovore, ktorý dnes priniesol denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nemecko patrí medzi najobľúbenejšie európske ciele imigrantov, vláda očakáva, že v krajine tento rok požiada o azyl až 800.000 ľudí.

Významný americký denník o utečeneckej kríze: Európa je rozdelená, aj vďaka Slovensku

"Kto nebude konať, dáva do stávky voľný pohyb osôb v Európe a ponesie zodpovednosť, ak sa Nemecko bude cítiť donútené k tomu, aby znovu zaviedlo hraničné kontroly," povedal Herrmann. Podľa neho je síce cieľom slobodu pohybu v rámci EÚ udržať, je to ale možné len v prípade, že budú všetci dodržiavať rovnaké pravidlá.

Joachim Herrmann v rozhovore s Angelou Merkelovou počas júnového stretnutia G-7.
Zobraziť galériu (3)
Joachim Herrmann v rozhovore s Angelou Merkelovou počas júnového stretnutia G-7.  (Zdroj: SITA)

"Keď sa úplne nekontrolovane a neriadene valia tisíce ľudí cez grécke a talianske hranice do Európy s hlavným cieľom dostať sa do Nemecka, systém (voľného pohybu osôb) prestáva fungovať a vytráca sa súhlas s jeho existenciou," varoval bavorský politik.

Herrmann vyzval na vybudovanie veľkých stredísk pre prijímanie utečencov v Grécku a v Taliansku, ktoré by mali byť zriadené a prevádzkované európskymi úradmi. Na základe jednotných pravidiel by sa v týchto strediskách malo rozhodovať o tom, či sa vysídlenci musia vrátiť do krajiny pôvodu, alebo či dostanú v EÚ azyl. Utečenci, ktorých únia prijme, by mali byť podľa Herrmanna rozdelení medzi členské štáty na základe "spravodlivého kľúča".

Nemecko sa tento rok stretáva s najväčšou prisťahovaleckou vlnou v histórii krajiny, a to vyvoláva napätie v nemeckej spoločnosti. Pribúda prípadov, kedy sa ubytovne pre utečencov stali terčom podpaľačského útoku. Napríklad dnes v noci vyhorelo pripravované ubytovacie stredisko vo Weissachu na juhu krajiny. V saskom Heidenau v piatok večer prerástli demonštrácie proti utečencom v násilnosti, ktoré pokračovali aj ďalšie dve noci.

Požiar vo Weissachu.
Zobraziť galériu (3)
Požiar vo Weissachu.  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: UtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu