Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Smutná spoveď Fatimy (12) z utečeneckého tábora: Ľudia sa kvôli jedlu idú aj pozabíjať

Fatima sa túžila dostať do Švédska Zobraziť galériu (2)
Fatima sa túžila dostať do Švédska (Zdroj: reprofoto BBC)

ATÉNY – Grécko je prestupnou stanicou pre tisíce prisťahovalcov, ktorí dúfajú, že na európskom brehu ich po vylodení čaká lepší osud. Opak je však v mnohých prípadoch pravdou a ilúzia o slobode sa kúsok po kúsku stráca, keď ich na úteku čaká ďalší len zápas o prežitie. O tom, aké ťažké prekonať cestu do vysneného raja, opísala 12-ročná Fatima z Afganistanu.

Väčšine prisťahovalcov po príchode na niektorý z gréckych ostrovov dôjdu peniaze a sú nútení utáboriť sa v jednom z hlavných mestských parkov. Väčšina z nich je závislá na humanitárnej pomoci. Neradostné zážitky na ceste za lepším životom sa nevyhýbajú ani deťom. Fatima z Afganistanu má len 12 rokov a dúfa, že sa jedného dňa dostane do Švédska, kde chcela so svojou rodinou začať nový život.

Žena šírila na Facebooku nezmysly o utečencoch: Za vymyslený príbeh jej hrozí basa!

„Mnohí z nás spadli zo skál v horách a zahynuli, utopili sa v mori alebo sa stratili v lesoch,“ opísala len 12-ročná Fatima v rozhovore pre BBC. Do Grécka prišla pred desiatimi dňami, ale na cestách bola už dva mesiace. „Chceli sme sa dostať do Švédska, ale minuli sa nám peniaze,“ vysvetlila. V Grécku im síce ponúkli pomoc, no každá minca má dve strany. Keď im do tábora prinesú jedlo, ľudia sa oň bijú. Dokonca neváhajú zhodiť na zem dieťa: „Spadla som a bolestivo som sa zranila. Ale moje ruky a nohy sa už začínajú hojiť.“

Chýbajú policajné hliadky

Keď raz Fatima vyrastie, túži sa stať policajtkou. „Na mnohých miestach našej cesty som si všimla nedostatok policajtov. Situáciu nemôžu mať pod kontrolou. Keby bolo viac policajných hliadok, bolo by aj menej bojovania a viac bezpečia,“ doplnila.

Stovky utečencov, ktorí do Grécka prichádzajú každý týždeň, často nemajú nič a krajina je nútená čeliť humanitárnej kríze. Prisťahovalcom chýbajú nielen základné potraviny a ich prežitie je otázkou pomoci zvonka, pretože nemajú peniaze. Mnohí z nich by sa chceli dostať ďalej do Európy, pretože veria, že ich tam čaká lepšia budúcnosť. Namiesto toho však chudobní Sýrčania či Afganci čakajú v prestupnej stanici s neistým výhľadom na ďalšiu cestu.

Smutná spoveď Fatimy (12)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto BBC)

Viac o téme: UtečenciAtényFatima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu