Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlomový deň pre Grécko: Parlament v ohni, Syriza pred rozpadom a vlna rezignácií

Grécky parlament na čele s premiérom Tsiprasom Zobraziť galériu (11)
Grécky parlament na čele s premiérom Tsiprasom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V gréckom parlamente práve teraz prebieha búrlivá debata, či majú tvrdé podmienky nadiktované Európskou úniou poslanci prijať. Grécky premiér vyhlásil aj referendum, aby ich obyčajní ľudia odmietli, čo sa aj stalo. No napokon mu Brusel jasne ukázal, kto je tu pánom a nadiktoval reformy a škrty, ktoré musia prijať. Keby ich Gréci neprijali, od bankrotu či od odchodu z eurozóny by ich delili iba krok. V parlamente to vrie a vôbec nie je isté, či to nakoniec prejde. Stále ďalší a ďalší členovia vládnej strany odmietajú za dohodu zahlasovať. Odstupujú aj najvyšší funkcionári ministerstva financií.

16:52 Grécku pomoc nebude schvaľovať slovenský parlament

Nie vo všetkých krajinách eurozóny musia pomoc schváliť parlamenty. V niektorých krajinách sa rozhoduje na úrovni výborov alebo vlád. Avšak v čase, keď sa bude hlasovať v nemeckom Bundestagu, mnohé ďalšie parlamenty alebo vlády by mali mať už ujasnené svoje pozície. Medzi prvými bude Francúzsko, kde sa diskusia a hlasovanie v národnom zhromaždení uskutočnia už dnes. Výbor pre európske záležitosti lotyšského parlamentu sa tiež stretne dnes. Estónsky parlament sa zíde vo štvrtok (16.7.). Zatiaľ nie je jasné, či bude hlasovať. Očakáva sa, že premiér predloží požiadavku týkajúcu sa pomoci Grécku.

Robert Fico
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Vo Fínsku a Holandsku budú hlasovať parlamentné výbory vo štvrtok a rakúsky parlament by mal hlasovať v piatok. Rozhodnutia týkajúce sa otvorenia rokovaní o treťom balíku pomoci sa v Belgicku, Írsku, Taliansku, Litve, na Slovensku a zrejme aj v Španielsku uskutočnia na vládnej úrovni.

16:50 Nemecký parlament bude rozhodovať o ďalšej pomoci Grécku v piatok

Nemecký denník Bild tvrdí, že vo vnútri vládnej strany CDU rovnako ako menšej koaličnej strany CSU rastie odpor proti ďalšej pomoci. Schválenie nemeckým parlamentom, rovnako ako súhlas ďalších 17 vlád krajín eurozóny, je potrebné, aby sa spustili rokovania o treťom balíku pomoci v hodnote 86 miliárd eur. Euroskupina a Rada guvernérov Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) budú potom diskutovať o výsledku a formálne rozhodnú, či začnú rokovať s veriteľmi.

16:45 Minister energií Lafazanis bude hlasovať proti balíku reforiem a úsporných opatrení

16:29 Európska centrálna banka je pripravená konať

Európska centrálna banka očakáva hlasovanie v gréckom parlamente. Je ochotná podať pomocnú ruku gréckym bankám, no poslanci musia schváliť reformy, na ktorých sa vysokí politici dohodli.

16:25 Gréci vyšli do ulíc. Pozrite si video

16:11 Demonštrovať proti "Trojke (MMF, ECB, EK)" sa bude aj dnes v Španielsku. Organizátori ohlásili protest na dnes o 8. hodine v Barcelone.

15:54 V Grécku prebiehajú prakticky neustále demonštrácie

Zlomový deň pre Grécko:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

15:30 Janis Varufakis na zábere s lídrom ľavicovej platformy. Nikto netuší, o čom sa bavia - kujú pikle či len klasické vyjednávanie?

15:05 Konečne dobré správy. Dohoda prešla parlamentnými výbormi

15:02 Poslanci Syrizy sa teraz rozprávajú na stretnutí za zatvorenými dverami

14:50 Britský premiér D. Cameron podporuje myšlienku zníženia dlhovej záťaže Grécka

Britský premiér David Cameron dnes vyhlásil, že Grécko potrebuje zmiernenie dlhovej záťaže. Podporil tak výsledky analýzy Medzinárodného menového fondu (MMF) o udržateľnosti gréckeho dlhu. Cameron dnes v britskom parlamente uviedol, že analýza MMF je správna a ukazuje potrebu zníženia dlhovej záťaže Atén.

14:44 Nad čím asi premýšľa nový grécky minister financií Tsakalotos?

14:42 Grécki poslanci v parlamente

14:41 Komisia nechce dlh odpisovať, ale reprofilovať

EK uviedla, že s cieľom znížiť daňovú záťaž Grécka je možná reprofilácia dlhu, nie jeho odpísanie. Aj to len v prípade, že Grécko bude realizovať reformy požadované veriteľmi.

14:40 EK a MMF sa nezhodujú v predpovediach o gréckom dlhu

MMF zverejnil, že Grécko bude potrebovať (najmä od partnerov v eurozóne) výrazné odpísanie dlhu, nakoľko situácia v krajine sa od konca júna dramaticky zhoršila. MMF predpokladá, že dlh Grécka dosiahne v roku 2022 asi 170 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Zlomový deň pre Grécko:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Európska komisia zverejnila vlastný odhad vývoja gréckeho dlhu. Ako uviedla, ak Grécko prijme opatrenia na jeho zníženie, mohol by v roku 2020 dosiahnuť 165 % HDP a v roku 2022 okolo 150 % HDP. Nevylučuje ale ani to, že dlh v daných rokoch bude dosahovať 187 % HDP a 176 % HDP.

14:37 Brusel má iný názor na udržateľnosť dlhu Grécka než MMF

Európska komisia má odlišný názor na udržateľnosť gréckeho dlhu než Medzinárodný menový fond. Fond na základe svojich odhadov požaduje výrazné zníženie dlhu Grécka, ktorý je podľa neho neudržateľný. Hodnotenie EK sa síce od prognózy fondu líši, no rovnako naznačuje možnosť zmiernenia gréckej dlhovej záťaže, aj keď nie prostredníctvom odpisov.

14:34 Zo všetkých strán teraz počúvame, že dohoda, na ktorú musí dnes večer prikývnuť grécky parlament, bude pre tamojšie obyvateľstvo katastrofou. Nemusí to byť pravda.

14:27 Aj takto sa reční v gréckom parlamente

14:25 Podpísaná rezignácia Manousa Manousakisa

14:20 V parlamente prebieha diskusia celý deň. Očakáva sa, že hlasovať sa bude až okolo pol noci.

Zlomový deň pre Grécko:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

14:10 Rezignoval ďalší vysoký funkcionár ministerstva financií

13:55 Na Tsiprasa sa valia ďalšie problémy. Črtá sa rebélia voči podmienkam. Až 107 členov Syrizy odsúdilo za dohodu svojho premiéra.

13:50 Predčasné voľby premiér nechce, dohoda bola nanútená

Tsipras, ktorý čelí veľkej nespokojnosti s dohodou vo vlastnej ľavicovej strane Syriza, tiež povedal, že Grécko sa musí držať dohodnutých opatrení. Dodal, že má v úmysle zotrvať vo funkcii celé štyri roky, odmietol tak predčasné voľby. "Nebudem utekať pred týmito povinnosťami a budem sa snažiť realizovať svoj politický program počas štvorročného obdobia," uviedol. "Krutou pravdou je, že táto jednosmerná cesta pre Grécko nám bola vnútená," vyhlásil.

Zlomový deň pre Grécko:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: reprofoto alfavita.gr)

13:42 V parlamente rečnil aj bývalý minister financií Varufakis  - "Sme tu, pretože rokovania zlyhali."

13:40 Tsipras: Neverím v túto dohodu

Tsipras v rozhovore pre štátnu televíziu dnes večer vyhlásil, že plne preberá "zodpovednosť za podpísanie textu, v ktorý neverím, ale som zaviazaný ho realizovať". Podľa vlastných slov zápasil o to, aby nemuseli byť znižované mzdy a dôchodky, pričom dohodnuté fiškálne úpravy sú miernejšie než v minulosti.

Zlomový deň pre Grécko:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

13:33 Odstúpila Nadia Valavani, tajomníčka ministra financií - "Dohoda je náhrobný kameň a poníženie tejto krajiny a vlády"

13:30 Dohoda musí byť realizovaná, aj keď ju Grécku "vnútili"

Grécky premiér Alexis Tsipras obhajoval včera dohodu o dlhovej kríze svojej krajiny dosiahnutú na summite lídrov eurozóny. Ten síce označil za "zlú noc pre Európu" a dohodu za "vnútenú" Grécku, zdôraznil však, že kompromisný dohovor zachránil krajinu pred odchodom z eurozóny a musí byť uskutočnený.

Zlomový deň pre Grécko:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

12:50 Viacerí v nemeckej vláde uprednostňujú Grexit

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble nečakane vyhlásil, že mnohí v nemeckej vláde zastávajú názor, že pre Grécko by bol odchod z eurozóny lepším riešením, než zotrvávanie v menovej únii. Prvýkrát tak dal verejne najavo odlišný názor na riešenie problému, než má kancelárka Angela Merkelová. "Je veľa ľudí, medzi nimi aj v nemeckej vláde, ktorí sú presvedčení, že (Grexit) by bol lepším riešením pre Grécko a jeho obyvateľov". Ako však dodal, takéto rozhodnutie musia v Grécku urobiť sami.

Wolfgang Schäuble
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

12:17 Banky v Grécku zostanú zatvorené aj vo štvrtok

Banky tak budú zatvorené takmer tri plné pracovné týždne. Ministerstvo však rozhodlo o rozšírení operácií, ktoré bude možné uskutočňovať v pobočkách, ktoré vláda nechala otvoriť s cieľom pomôcť dôchodcom bez platobných kariet. Pobočky tak budú spracovávať niektoré platby, ako sú dane či poplatky za energie a zároveň bude možný prevod peňazí z účtu na účet v rámci banky.

Zlomový deň pre Grécko:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Banky sú v Grécku zatvorené už od 29. júna, pričom vláda zároveň zaviedla aj kontrolu toku kapitálu. Súčasťou obmedzení je aj limit na výber hotovosti z bankomatu, ktorý vláda stanovila na 60 eur na deň. Dôchodcovia, ale aj nezamestnaní bez platobnej karty si na týždeň smú z banky vybrať 120 eur.

Viac o téme: EuroReferendumParlamentKrízaGréckoEurópaTsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu