Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Idete dovolenkovať do nepokojného Grécka? Ponúkame vám rady, ako si ho užiť a nespanikáriť!

Pre Grékov platia rôzne obmedzenia. Zobraziť galériu (3)
Pre Grékov platia rôzne obmedzenia. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po nedeľňajšom referende, v ktorom Grécko vyslovilo svoje "nie" úsporným opatreniam, a teda aj zotrvaniu v eurozóne, je obľúbená dovolenková destinácia Slovákov v ešte väčšom chaose. Tieto správy určite znepokojili najmä tých, ktorí sa v najbližších týždňoch chystajú do tejto krajiny za relaxom a nevedia, na čo sa majú pripraviť. Podľa odborníkov však stačí dodržiavať isté odporúčania a všetko by malo byť v poriadku.

Európa nesmie Grécko nechať padnúť: Nemci varujú, pripravte si ďalšie peniaze, aj Slováci!

Grécke banky sú zatvorené a pre domácich obyvateľov platí niekoľko finančných obmedzení, medzi ktorými je aj denný limit pre vyberanie hotovosti z bankomatov vo výške 60 eur. Ten sa ale netýka turistov, ktorí majú platobné a kreditné karty vydané v zahraničí. 

Podľa analytikov ČSOB slovenskí dovolenkári problémy s platením z Grécka nehlásia. Využívajú platby kartou, prípadne platbu v hotovosti, ktorú si priniesli. Slováci si vyberali hotovosť v posledných dňoch aj z bankomatov, pričom limit stanovený pre domácich vo výške 60 eur bez problémov prekročili. 2. júla si Slováci vybrali z bankomatu v priemere 221 eur, 3. júla 110 eur a 4. júla 80 eur. Počet výberov z bankomatov za tieto tri dni však nepresiahol tri desiatky.

Turisti si musia zvykať aj na čakanie pred bankomatmi.
Zobraziť galériu (3)
Turisti si musia zvykať aj na čakanie pred bankomatmi.  (Zdroj: SITA)

Napriek tomu platí:

  • Zoberte si so sebou väčšiu hotovosť, ako zvyčajne. Najlepšie v takej výške, aby ste pokryli nielen náklady počas doby vášho pobytu, ale aj mimoriadne udalosti, či nečakané omeškanie, kedy by ste museli v Grécku zostať dlhšie, ako ste predpokladali.
  • Snažte sa prijať bezpečnostné opatrenia proti krádeži. Využite napríklad bezpečnostné schránky v hoteli, alebo hotovosť prerozdeľte medzi viacerých členov rodiny.
  • Zistite, či vaše cestovné poistenie pokrýva aj odcudzenie peňazí a do akej výšky.
  • Kontaktuje vybraný hotel, rezervačný portál, prípadne vlastníka domu, aby ste vopred zistili, aký spôsob platby prijíma. Rovnako tak urobte aj v prípade, ak si chcete v Grécku napríklad prenajať auto v požičovni.
  • Majte so sebou debetnú aj kreditnú kartu. Pri platení debetnou kartou používate peniaze z vlastného účtu, ak platíte kreditnou, používate peniaze banky. Ak peniaze vrátite v bezúročnom období, používate ich bez žiadneho úroku navyše.
  • Či platí karta v obchode, zistíte jednoducho. Logo kartovej spoločnosti pri pokladni alebo na inom viditeľnom mieste, napríklad pri vchode, by malo byť rovnaké s logom na vašej platobnej karte.
  • Nebojte sa platiť kartou - platenie kartou je možné a neobmedzené. Odporúčame mať pri sebe karty dvoch kartových spoločností.
  • Výbery z bankomatov pre zahraničných turistov sú aktuálne bez limitov  Otázkou však zostáva, či bankomaty budú mať dostatok hotovosti. Pravidlom je, že na gréckych ostrovoch to bude horšie ako na pevnine.
  • Cestovné šeky nie sú veľmi rozšírený spôsob platby, preto nie je vhodné sa na ne spoľahnúť, ako na jediný zdroj platieb.
  • Ak chce dovolenku v Grécku stornovať, prečítajte si pozorne podpísané podmienky zmluvy, resp. sa informujte o možnosti odstúpenia v cestovej kancelárii. Storno zájazdu, leteniek či ubytovania môže byť aj súčasťou cestovného poistenia.
  • Sledujte aktuálne informácie v médiách, na internetovej stránke Ministerstva zahraničných vecí SR a takisto na stránke alebo facebookovom profile Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Aténach.

 

Financie domácnosti a súkromných spoločných v gréckych bankách. Graf BBC.
Zobraziť galériu (3)
Financie domácnosti a súkromných spoločných v gréckych bankách. Graf BBC.  (Zdroj: Grécke banky, BBC)

 

Aj v prípade, ak Grécko opustí eurozónu, turisti nemusia prepadať panike. Podľa odborníkov aj v takom prípade potrvá najmenej 18 mesiacov, kým dôjde k opätovnému zavedeniu drachmy a počas tejto doby bude euro naďalej zákonnou menou.

Viac o téme: RadyDovolenkaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu