Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najpamätnejší prejav 2. svetovej vojny: Vyslovil ho muž, ktorý varoval aj pred železnou oponou!

Churchill odovzdáva peňažnú odmenu letcom 2. svetovej vojny - Johnovi Williamovi Alcockovi a Arthurovi Whittenovi Brownovi Zobraziť galériu (3)
Churchill odovzdáva peňažnú odmenu letcom 2. svetovej vojny - Johnovi Williamovi Alcockovi a Arthurovi Whittenovi Brownovi (Zdroj: Thinkstock.com)

LONDÝN - Počas druhej svetovej vojny vrátil Britom vieru vo víťazstvo a spolu s ďalšími spojeneckými politikmi sa zaslúžil o porážku Nemecka. Sir Winston Churchill, dvojnásobný britský premiér z rokov 1940 až 1945 a 1951 až 1955, bol aj spisovateľom, žurnalistom, vojakom i zákonodarcom. Muž komplikovanej povahy, milovník whisky a cigár, sa zaradil k najvýznamnejším štátnikom 20. storočia. Ministerským predsedom sa stal prvýkrát v máji 1940 a pred 75 rokmi, 13. mája 1940, predniesol v snemovni známy prejav o tom, že nemôže "sľúbiť nič než krv, drinu, slzy a pot".

"Máme pred sebou ťažkú ​​skúšku, najbolestnejšiu zo všetkých. Máme pred sebou veľa, veľa dlhých mesiacov boja a utrpenia. Pýtate sa, čo je našou politikou? Odpoviem: viesť vojnu na mori, na zemi a vo vzduchu so všetkou našou mocou a všetku silou, ktorú nám Boh môže dať; viesť vojnu proti obludnej tyranii, najtemnejšiemu a najžalostnejšiemu zoznamu ľudských zločinov v dejinách. To je naša politika. Pýtate sa, čo je náš cieľ? Môžem odpovedať jediným slovom: Je to víťazstvo, víťazstvo za každú cenu, víťazstvo napriek všetkej hrôze, víťazstvo, akokoľvek dlhá a ťažká cesta k nemu môže viesť; pretože bez víťazstva neprežijeme," povedal vtedy Churchill.

Najpamätnejší prejav 2. svetovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Krátko po skončení vojny musel po prehratých voľbách premiérsky úrad opustiť, aby sa do neho v roku 1951 ešte raz na štyri roky vrátil. Jeho druhé funkčné obdobie však bolo len odleskom niekdajšej vojnovej slávy. V marci 1946 predniesol Churchill na univerzite v americkom Fultone ďalší pamätný prejav, v ktorom okrem iného vyhlásil, že "Od Štetína na Balte až po Terst na Jadrane bola naprieč celým kontinentom spustená železná opona", a vyzval demokratický svet, aby sa zomkol proti komunistickému nebezpečenstvu.

Winston Spencer Churchill
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Churchill sa dožil požehnaného veku 90 rokov, zomrel 24. januára 1965. Jeho smrti predchádzali dva záchvaty mŕtvice. Poslední dni života už bol v bezvedomí. Mal štátny pohreb, na ktorom sa zúčastnilo 111 predstaviteľov štátu. Viac politických špičiek sa odvtedy ukázalo už len na pohrebe pápeža Jána Pavla II. v roku 2005. Churchill je pochovaný v Bladone neďaleko Oxfordu a miesta, kde sa narodil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu