Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Španielska sestra sa vyliečila z eboly, Pentagon pripravuje špeciálny tím

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielska zdravotná sestra, ktorá sa nakazila ebolou ako vôbec prvý človek mimo západnú Afriku - pri starostlivosti o dvoch chorých kňazov v madridskej nemocnici, podľa všetkého smrtiacu chorobu prekonala. Uviedla to dnes španielska vláda, informovala tlačová agentúra Reuters.

Teresu Romerovú (44) hospitalizovali tento mesiac s vysokou horúčkou a ležala v izolácii v osobitne upravenej nemocnici v centre Madridu. Dnes boli jej testy na vírus eboly negatívne, informovala nemocnica vo vyhlásení. Zvyčajne sa musia pacienti podrobiť ďalšiemu testu do 72 hodín, aby boli vyhlásení za celkom vyzdravených. Nemocnica oznámila, že urobí ďalší text o niekoľko hodín.

Romerová dostala kvapku ľudského séra s obsahom protilátok pacientov s ebolou, ktorí ju prežili a tiež ďalšie lieky, ktoré hovorkyňa vláda odmietla menovať. Jedným z nich bol denníka El Mundo experimentálny liek proti horúčke favipiravir. Romerová je jediný známy pacient s ebolou v Španielsku. V uvedenej nemocnici je na pozorovaní v karanténe ďalších 15 ľudí, vrátane Romerovej manžela. V západoafrických krajinách - Libérii, Sierre Leone a Guinei - kde zúri epidémia eboly, už zabila najmenej 4500 ľudí. 

Pentagon urobí špeciálny tím na pomoc proti ebole 

Americký minister obrany Chuck Hagel nariadil vytvorenie 30-členného expedičného lekárskeho podporného tímu na poskytovanie naliehavej pomoci pri reakcii na ebolu na území Spojených štátov. Oznámil to dnes hovorca Pentagónu.

Tím bude tvoriť päť lekárov, 20 zdravotných sestier a päť inštruktorov. Mal by byť schopný rýchlej reakcie, aby mohol pomáhať civilným zdravotníckym profesionálom, povedal kontradmirál John Kirby. Uvedený expedičný lekársky tím nebude vyslaný do západnej Afriky ani nikam inam do cudziny, informovala tlačová agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu