Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smrť vodcu Daeš ešte nevedia potvrdiť Rusi ani Američania

Abú Bakr al-Bagdádí
Abú Bakr al-Bagdádí (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Zabitie vodcu teroristickej skupiny Daíš Abú Bakra al-Bagdádího, ktorý podľa stanoviska ruského ministerstva obrany prišiel podľa všetkého o život pri útoku ruského letectva v Sýrii, nevedel v piatok potvrdiť Washington ani Moskva.

"Momentálne túto správu potvrdiť nemôžeme," reagoval veliteľ Američanmi vedenej protiteroristickej koalície Ryan Dillon. "Stopercentne túto informáciu ešte potvrdenú nemáme," vyhlásil v piatok aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie zároveň varoval pred prílišným optimizmom a uviedol, že ani v prípade, ak sa správy o zabití al-Bagdádího potvrdia, nebude to ešte znamenať konečné víťazstvo nad terorizmom. "Sú príklady z minulosti, keď boli podobné útoky proti vedeniu teroristických skupín sprevádzané veľkým entuziazmom a oslavované, ale skúsenosť ukázala, že tieto štruktúry po čase opäť získajú na sile," povedal Lavrov.

Ruské ministerstvo obrany v piatok ráno oznámilo, že preveruje informácie o zabití al-Bagdádího, ktorý údajne prišiel o život koncom mája pri útoku ruského letectva v Sýrii. Vodca Daíšu, známeho aj ako Islamský štát, bol podľa zatiaľ neoverených informácií prítomný na stretnutí najvyššieho velenia tejto organizácie v sýrskej Rakke, na ktoré Rusi zaútočili 28. mája.

"Podľa informácií, ktoré overujeme prostredníctvom viacerých kanálov, bol na tomto stretnutí prítomný aj vodca Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí, a v dôsledku tohto útoku prišiel o život," informovalo v piatok ruské ministerstvo obrany. Na stretnutí v Rakke, na ktoré ruské letectvo koncom mája zaútočilo, bolo údajne prítomných 30 veliteľov a okolo 300 bojovníkov Daíšu.

Britská BBC tiež nabáda k opatrnosti a pripomína, že úmrtie al-Bagdádího v minulosti hlásili už niekoľkokrát a zatiaľ nikdy sa nepotvrdilo. Rovnako ale už dlho nepotvrdili ani to, že je nažive, keďže naposledy sa ukázal verejnosti na propagandistickom videu ešte v roku 2014.

O tom, že al-Bagdádí, ak je ešte nažive, má už svoje dni spočítané, hovoril nedávno aj šéf americkej diplomacie Rex Tillerson. Povedal, že medzinárodným silám sa už podarilo zabiť takmer všetkých veliteľov Daíšu a "je len otázkou času, kedy rovnaký osud stretne aj al-Bagdádího".

Viac o téme: ZabitieAbú Bakr al-Bagdádí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu