Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Daeš to konečne priznal: Vodca džihádistov Bagdádí je mŕtvy!

Abú Bakr al-Bagdádí
Abú Bakr al-Bagdádí (Zdroj: SITA)

MÓSUL - Teroristická organizácia Daeš podľa irackej nezávislej televízie oznámila, že jej vodca abú Bakr Bagdádí je mŕtvy. Podľa agentúry TASS o tom dnes informovala iracká televízia Súmaríja s odvolaním sa na miestne zdroje z provincie Ninive.

Podľa neho Daeš tiež už vybral Bagdádího nástupcu, ktorého meno zdroje neuvádzajú, a vyzval svojich členov, aby vytrvali v boji. O smrti vodcu Daeš informovala už minulý mesiac bez dôkazov Moskva, iné zdroje to doteraz nepotvrdili.

Iracká televízia Súmaríja dnes citovala miestny zdroj z provincie Ninive, podľa ktorého Daeš oznámil smrť svojho lídra v krátkom vyhlásení v severoirackom meste Tall Afar. Daeš v ňom tiež vyzval svojich členov, aby pokračovali v boji o udržanie zvyšných území, ktoré ovládajú. Daeš v predchádzajúcich dňoch stratil svoju strategickú baštu - mesto Mosul.

O údajnej smrti Bagdádího informovalo už 16. júna ruské ministerstvo obrany. Asi týždeň na to predseda branného a bezpečnostného výboru hornej komory ruského parlamentu Viktor Ozerov vyhlásil, že Moskva má takmer stopercentnú istotu, že líder Daeš bol zabitý pri májovom ruskom nálete v Sýrii.

Pre svoje tvrdenia zatiaľ ale Moskva nepredložila žiadne dôkazy. Koalícia bojujúca pod vedením USA proti Daeš pred dvoma týždňami uviedla, že o smrti Bagdádího informácie nemá. K smrti lídra Daeš sa zatiaľ nevyjadrila ani propagandistická agentúra tohto hnutia agentúra Amaki.

Samozvaný Islamský štát stratil v týchto dňoch svoju poslednú strategickú baštu v Iraku - mesto Mosul, odkiaľ abú Bakr Bagdádí vyhlásil pred tromi rokmi na dobytých územiach v Iraku a Sýrii kalifát.

Aj dnes ale pokračovali podľa agentúry AP sporadické boje na západnom okraji Starého mesta v Mosule. Agentúra Reuters uviedla, že Daeš sa nanovo podarilo dobyť značnú časť predtým už oslobodenej dediny Imám Gharb na južnom okraji Mosulu.

Viac o téme: Abú Bakr al-BagdádíDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu