Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Úspech egyptskej armády: Zabili popredného člena z radu Daeš

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana, File)

KÁHIRA - Egyptská armáda dnes potvrdila, že na severe Sinajského polostrova zlikvidovala spoluzakladateľa radikálnej skupiny napojenej na džihádistický

Zabitý Sálim Salma bol významným predstaviteľom a spoluzakladateľom skupiny Ansár Bajt al-Makdís, ktorá v novembri roku 2014 zložila sľub vernosti Dáišu (IS) a zmenila si meno, takže teraz vystupuje ako Sinajská provincia.

Salma, známy aj pod menom abú Anás, prišiel o život ešte 18. marca pri nálete lietadiel egyptskej armády, informoval dnes na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook hovorca egyptskej armády, plukovník Tamir Rifáí. Dodal, že spolu so Salmom prišlo o život 18 veľmi nebezpečných militantov.

Skupina Ansár Bajt al-Makdís využila bezpečnostné vákuum, ktoré nastalo na prevažne púštnom Sinajskom polostrove po protivládnych nepokojoch v Egypte, ktoré boli súčasťou tzv. arabskej jari a v roku 2011 vyústili do zosadenia dlhoročného egyptského prezidenta Husního Mubaraka. 

Islamistickí extrémisti vystupňovali svoje útoky, keď armáda v roku 2013 zvrhla riadne zvoleného, islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího. Odvtedy zabili veľký počet príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. K násiliu dochádza prevažne v provincii Severný Sinaj.

Viac o téme: EgyptDaešSálim Salma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu