Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zadržaný muž v Austrálii mal pomáhať Daeš: Stál pri vývoji novej raketovej technológie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CANBERRA - Protiteroristická jednotka austrálskej polície zadržala dnes muža podozrivého, že sa snažil pomáhať extrémistickej skupine Daeš pri vývoji raketovej technológie. Ide o prvé takéto zatknutie v Austrálii, píše agentúra Reuters.

Desiatky policajtov pri rozsiahlej razii zasahovali dnes nadránom v mestečku Young, 270 kilometrov juhozápadne od Sydney. Zásah bol podľa austrálskeho ministra spravodlivosti Michaela Keenana súčasťou 18-mesačnej operácie. Polícia obviňuje 42-ročného Haisema Zahaba z toho, že radil militantom z Daeš, ako vyvíjať systémy na detekciu navádzaných striel a ako vyrábať vlastné rakety. Muž okrem iného vyvíjal laserové zariadenie, ktoré zachytí a varuje pred prilietajúcou raketou.

Skupina Daeš je už niekoľko týždňov terčom trvalých leteckých útokov medzinárodnej "koalície", pri ktorých zaznamenala veľké územné straty. Do niektorých z náletov proti Daeš sa zapojili aj austrálske vzdušné sily. Austrália, ktorá ako pevný spojenec USA vyslala vojakov bojovať aj do Afganistanu a Iraku, je vo zvýšenej pohotovosti pred útokmi domácich radikálov od roku 2014.

Hoci austrálske úrady uvádzajú, že v posledných rokoch zmarili viacero plánov na útoky, ktoré sa týkali najmä zradikalizovaných mladých ľudí, v krajine až dosiaľ nezadržali nikoho, kto by bol obvinený, že extrémistickej skupine ponúkal technickú pomoc. Austrálska vláda vlani oznámila, že z krajiny odišlo približne 100 ľudí bojovať do Sýrie v radoch skupín ako Daeš. V Austrálii došlo aj k niekoľkým útokom tzv. osamelých vlkov.

Viac o téme: ZadržanieAustráliaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu