Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prvý český džihádista Jan (21) chcel bojovať za Daeš: Kruté životné detaily, šikana a vylúčenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA/ANKARA - Už začiatkom roka polícia na tureckých hraniciach zadržala Jana zo Spáleného Poříčí, ktorý mal v pláne cestovať do Sýrie. Vysvitlo, že jeho cestovateľské plány neboli práve najčistejšie. Chcel sa totiž pripojiť k radikálom z teroristickej skupiny Daeš. Kto je tento Jan z Česka?

Podľa českých médií bol Jan (21) skôr tichý a samotársky. V práci ho považovali za dobrého zamestnanca a voľný čas doma trávil hraním počítačových hier. V škole ho však šikanovali, prezradil pre český Blesk Janov spolužiak Martin, ktorý s ním kedysi sedel v lavici.

Český armádny expert opísal, ako zastaviť džihádistov: Útokmi maskujú svoj hlavný cieľ

„Bol tichý, kolektívu sa stránil. Keď deti vystrájali, držal sa v úzadí, nezapájal sa, a tak sa stal terčom posmechu aj šikany,“ vysvetlil Matrin, pre ktorého bolo Janovo rozhodnutie pridať sa k Daeš prekvapením.

Džihádisti z Daeš zverejnili ďalšie beštiálne VIDEO: Francúzom po Nice sľúbili ešte väčšiu hrôzu

Martin si Jana odjakživa pamätá ako chudého a veľmi bledého. Vždy jedol len málo a ani do školy si nikdy nenosieval desiatu. Vyrastal s rodičmi a o náboženstvo záujem nemal. „V škole nebol žiadnym géniom. Mal trojky a štvorky. Je však pravda, že sedel stále doma a hral počítačové hry,“ priznal Martin, ktorý s ním chodil do školy po štvrtú triedu. Potom sa jeho rodičia rozviedli a Jan sa načas odsťahoval s mamou.

Nikoho nezdravil

Odkedy však dospel, veľmi sa nezmenil. Keď po rokoch stretol Martina, z neznámych dôvodov ho už nemal potrebu pozdraviť. Možno si ho nepamätal alebo bol ponorený do vlastného mikrosveta, v ktorom stále trávil voľný čas za dverami izby pred monitorom počítača. Pracoval v továrni, ale ani tam sa s nikým nezhováral, s nikým nezašiel na obed. „Behá mi mráz po chrbte, keď mi napadne, že ak už bol taký sfanatizovaný, mohol napríklad niečo vykonať. Ale je mi ho trocha ľúto,“ priznal Matrin.

Ukázalo sa, že Jana nezaujímali len počítačové hry, ale aj videá produkované extrémistickými skupinami. Vyšetrovateľom sa po zadržaní priznal, že sa chcel stať v Sýrii členom organizácie Daeš. Za pokus o pripojenie sa k teroristickej skupine mu hrozí trest odňatia slobody vo výške tri až dvanásť rokov.

Viac o téme: ČechDžihádistiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu