Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

MIMORIADNA SPRÁVA Vodcu afgansko-pakistanskej odnože Daeš údajne zabili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

KÁBUL - Kľúčový veliteľ afgansko-pakistanskej odnože samozvaného kalifátu Daeš prišiel o život pri vojenskej operácii v provincii Nangarhár na východe Afganistanu. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na afganské bezpečnostné sily.

Saad Emárátí bol jedným zo zakladateľov tejto odnože a viedol niekoľko útokov proti hnutiu Taliban, ako aj afganskej vláde. Bol medzi približne 120 podozrivými militantmi zabitými pri operácii v okrese Kot, ktorá mala podľa afganských bezpečnostných zdrojov aj zahraničnú vzdušnú podporu.

Emárátí pôvodne pôsobil ako veliteľ v Talibane, po smrti mullu Umara, zakladateľa tohto hnutia, prisahal vernosť Daeš. Analytici tvrdia, že Emárátí bol jedným z najvýznamnejších vodcov Daeš v danej oblasti a ak sa potvrdí jeho smrť, bude to pre Daeš závažný úder, čo sa týka jeho činnosti na východe Afganistanu. Emárátí bol podľa BBC zároveň jedným z prvých veliteľov fundamentalistov v afgansko-pakistanskom regióne, ktorý prisahal vernosť vodcovi Daeš abú Bakrovi Baghdádímu.

Viac o téme: AfganistanDaešSaad Emárátí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu