Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zaútočiť na kostol znamená zneuctiť republiku: Veľký sľub prezidenta pre celé Francúzsko!

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že jeho krajina zvíťazí vo "vojne" proti terorizmu.

V reakcii na útok v kostole v meste Saint-Étienne-du-Rouvray na severe Francúzska vo večernom televíznom vystúpení povedal: "Zaútočiť na kostol, zabiť kňaza, znamená zneuctiť republiku." Najnovší útok vo Francúzsku označil Hollande za "novú skúšku pre krajinu", ktorá podľa neho "vedie vojnu". V tejto súvislosti vyzval obyvateľov, aby boli jednotní, bojovali proti nenávisti a extrémizmu a neobracali sa proti sebe. 

"Čo teroristi chcú, je rozdeliť nás, oddeliť nás, postaviť nás jeden proti druhému," povedal prezident. "Cieľom je naša demokracia, to je terčom, a to bude aj naším štítom. Naša jednota je našou silou," uviedol Hollande vo vyjadreniach, ktoré citovali agentúry DPA a AP. 

Zdôraznil tiež, že Francúzsko naplno využije bezpečnostné opatrenia zavedené v uplynulých mesiacoch, avšak nezájde až tak ďaleko, že by obmedzilo slobody alebo ohrozilo demokraciu. 
"Obmedziť naše práva, odchýliť sa od nášho ústavného poriadku by neprinieslo väčšiu účinnosť do boja proti terorizmu, ale určite by oslabilo vzácnu súdržnosť našej krajiny," dodal Hollande. V závere prisľúbil: "Toto je vojna, v ktorej zvíťazíme." 

Francúzsky premiér Manuel Valls medzitým povedal, že zámerom útoku na kostol bolo podnietiť "vojnu náboženstiev". "Keď napadnú kňaza, katolícku cirkev, potom dobre vidno, čo je cieľom," uviedol Valls v rozhovore pre stanicu TF1. "Poštvať Francúzov proti sebe. Zaútočiť na náboženstvo a vyprovokovať tak vojnu náboženstiev," dodal s výzvou, aby Francúzi držali spolu. "Našou odpoveďou je demokracia," vyhlásil. 

Viac o téme: FrancúzskoFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu