Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Daeš je zatlačený do rohu a o to viac hryzie: Šialené číslo, za tri mesiace 891 útokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

ALEPPO - Minimálne 891 útokov podnikli za prvé tri mesiace tohto roka v Iraku a Sýrii militanti z takzvaného Islamského štátu (IS). Ide o najvyšší počet útokov IS za akékoľvek trojmesačné obdobie od polovice roka 2014, kedy extrémisti vyhlásili kalifát na dobytých sýrskych a irackých územiach.

Vo svojej najnovšej analýze o tom v nedeľu informovala americká spoločnosť IHS, ktorú citovala agentúra Reuters. Pri 891 zaznamenaných útokoch celkovo zahynulo 2150 ľudí, čo je o 44 percent viac než počet obetí v predošlých troch mesiacoch. "Skupina sa čoraz častejšie uchyľuje k masovému násiliu, keďže sa dostáva pod tlak z viacerých uhlov," uviedol Matthew Henman z IHS. 

Americká armáda odhaduje, že územie pod kontrolou Islamského štátu sa od svojho maxima, ktoré dosahovalo v roku 2014, zmenšilo o približne 40 percent v Iraku a asi o 20 percent v Sýrii. Správa IHS sa zaoberá tiež vzrastajúcim počtom útokov IS v Líbyi, kde militanti ovládli mesto Syrta a snažili sa získať kontrolu nad pobrežnými ropnými terminálmi v jeho okolí. IHS si tiež všíma nárast aktivity tejto extrémistickej organizácie v okolí mesta Sabráta na severozápade Líbye, z ktorého by podľa nej mohli militanti preniknúť aj do susedného Tuniska. 

Viac o téme: útokySýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu