Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Novinárovi sa podarilo nemožné: VIDEO Stal sa jedným z džihádistov a riskoval vlastný krk!

Said Ramzi sa dostal až do mysle teroristov. Zobraziť galériu (2)
Said Ramzi sa dostal až do mysle teroristov. (Zdroj: Twitter/Canal +)

PARÍŽ – Veria, že po mučeníckej smrti ich čaká pompézny raj, ženy a večná sláva. Francúzskemu novinárovi sa pod falošnou identitou podarilo preniknúť do bunky mladých džihádistov, ktorá v krajine plánovala teroristický útoky. Pomocou skrytej kamery nakrútil dokument, za ktorý mohol prísť o krk.

Snaha priniesť autentické svedectvo o tom, čo motivuje mladíkov vydať sa cestou radikálneho islamizmu, priviedla francúzskeho žurnalistu až medzi teroristov z organizácie Daeš.

Ďalšia správa, ktorá dovolenkárov nepoteší: Džihádisti chcú obsadiť ostrovný raj!

Novinár je známy pod pseudonymom Said Ramzi a podarilo sa mu infiltrovať do jednej z teroristických buniek. On sám je moslim. Ako Ramzi povedal pre AFP, „mojím cieľom bolo pochopiť, čo sa odohráva v ich hlave.“ Výsledkom je reportážny dokument, ktorý odvysielala stanica Canal +.

Alahovi vojaci

Ramzi sa spočiatku prezentoval pod falošným menom ako Abu Hamza a s teroristami sa stretol prostredníctvom Facebooku. Dohodol si schôdzku s vodcom malej skupiny teroristov. Bunka figurovala pod menom „Alahovi vojaci“ a prvé stretnutie sa odohralo v Chateauroux, vzdialenom asi tristo kilometrov od Paríža.

Ramzi bol s extrémistami v kontakte približne šesť mesiacov, počas ktorých stretnutia nakrúcal skrytou kamerou. Skupina pozostávala s desiatich členov, ktorých viedol len 20-ročný Usáma s alkoholickou a satanistickou minulosťou. Najstarší z členov skupiny mal 25 rokov. Členovia teroristickej bunky boli celý čas pod dohľadom francúzskej spravodajskej služby a podľa informácií médií ich na prelome rokov 2015/2016 zatkli.

Novinárovi sa podarilo nemožné:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Canal +)

Ženy a honosný palác

Usáma sa na stretnutiach novinára snažil povzbudzovať k teroristickému útoku: „No tak, chlapče, pôjdeme do neba, čakajú nás naše ženy s anjelmi ako služobníkmi. Čaká tam palác, okrídlený kôň zo zlata a drahokamy.“ Vodca ho nabádal, aby dal Francúzku smrtiaci úder v mene Daeš, pretože Francúzi bojujú proti islamu: „Podobne ako Charlie. Treba ich zasiahnuť priamo do srdca. Prekvapiť ich. Nie sú v bezpečí. Musia padať po tisícoch“.

Dvadsaťdeväťročný Ramzi so severoafrickým pôvodom teroristov charakterizoval ako stratených, frustrovaných a ľahko manipulovateľných mladých ľudí so samovražednými sklonmi. „Mali smolu, že sa narodili v dobe, v ktorej existuje Daeš. Je to veľmi smutné. Sú to mladí ľudia, ktorí niečo hľadajú a toto je to, čo našli,“ myslí si Ramzi.

 

...

Viac o téme: TeroristiDaešSaid Ramzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu