Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šéf nemeckej kontrarozviedky: Využitie utečencov teroristami z Daeš sme podcenili, hrozí útok

Nemecku podľa šéfa rozviedky hrozí teroristický útok Zobraziť galériu (2)
Nemecku podľa šéfa rozviedky hrozí teroristický útok (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), ktorý v Nemecku vykonáva funkciu kontrarozviedky, spočiatku radikálnu organizáciu Daeš zle odhadol. Denníku Die Welt am Sonntag to povedal šéf úradu Hans-Georg Maassen. Ako príklad uviedol, že najprv považovali za nepravdepodobné, že by Daeš do Nemecka svojich členov posielal ukrytých medzi utečencami.

"Mysleli sme si, že to riziko (odhalenia) je jednoducho príliš veľké. Medzitým už vieme, že čo sa týka Daeš, musíme sa toho dosť poučiť," uviedol Maassen. Radikáli podľa šéfa BfV nepotrebovali vysielať svojich členov na strastiplnú cestu do Európu bok po boku ľudí utekajúcich pred vojnovými útrapami, ale napriek tomu tak urobili. "Hovorím tomu 'show of force' (demonštrácia moci)," povedal Maassen.

Veľkým problémom je predovšetkým to, že platný cestovný pas pri príchode do Nemecka nepredložilo až 70 percent všetkých migrantov, uviedol Maassen. Zaregistrovaní tak boli len na základe vlastných údajov. "Starosť mi robí to, že my a naše partnerské tajné služby máme v databázach síce informácie o nebezpečných osobách, mohlo nám ale uniknúť, že sú u nás, pretože pricestovali pod falošnou identitou," povedal Maassen.

V Nemecku hrozí teroristický útok

Šéf kontrarozviedky v rozhovore tiež zopakoval svoje varovanie pred nebezpečenstvom teroristických útokov v Nemecku. "Daeš chce uskutočniť útoky proti Nemecku a nemeckým záujmom. Vo svojej propagande na to výslovne vyzýva. Nemecké mesta uvádza v súvislosti s ďalšími metropolami, ako je Paríž, Londýn či Brusel," povedal s tým, že BfV považuje aktuálnu bezpečnostnú situáciu za "veľmi vážnu ". Poznatky o konkrétnych plánoch na teroristický útok v Nemecku ale vraj nemá.

Šéf nemeckej kontrarozviedky: Využitie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

BfV už skôr zverejnil informáciu, že v krajine žije zhruba 1100 radikálnych islamistov schopných použiť násilie. Asi 470 z nich je skutočne nebezpečných. Podľa Maassena jeho úrad tiež vie o zhruba 300 pokusoch radikálov naverbovať do svojich radov prichádzajúcich migrantov. "Starosti si robíme hlavne kvôli množstvo maloletých utečencov bez sprievodu," povedal Maassen s tým, že islamisti si vyberajú cielene mladíkov bez rodín, ktorým poskytnú zázemie a pocit bezpečia a zároveň sa snažia o radikalizáciu ich názorov.

Minulý týždeň Daeš na internete zverejnil fotomontáže, na ktorých vyzýva k útokom na ciele v Nemecku. Na obrázkoch je mimo iného horiaca budova kancelára v centre Berlína či budova medzinárodného letiska medzi Kolínom nad Rýnom a Bonn s nápisom "To, čo zvládli tvoji bratia v Belgicku, zvládneš tiež"Do Nemecka vlani prišlo asi 1,1 milióna migrantov. Tento rok ich už dorazilo okolo 174.000, čo je o dve tretiny menej ako v poslednom kvartáli 2015.

Viac o téme: NemeckoHans-Georg MaassenDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu