Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turecko pokračuje v ostreľovaní Kurdov: Hrozí pozemná invázia do Sýrie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AZÁZ - Turecká armáda pokračuje v cezhraničnom ostreľovaní pozícií sýrskych kurdských milícií, podporovaných Spojenými štátmi. Podľa dnešnej správy agentúry AP o tom vo štvrtok večer informovala turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Armáda "s prestávkami" odpaľovala delostrelecké náboje na pozície kurdských milícií neďaleko sýrskeho mesta Azáz, uviedla Anadolu.

Správa prišla v čase, keď Turecko obvinilo zoskupenie sýrskych kurdských milícií, ako aj vlastných tureckých kurdských povstalcov zo stredajšieho bombového útoku v Ankare, pri ktorom zahynulo 28 ľudí. Turecko zároveň vyzvalo svojich spojencov, aby prerušili podporu kurdským milíciám.

Kurdské milície sú však najúčinnejšou silou v boji proti extrémistickej organizácii Daeš v Sýrii.

Ankara je čoraz nervóznejšia z najnovších úspechov a územných ziskov Kurdov na druhej strane tureckej hranice a neprestáva cezhranične ostreľovať kurdské milície - hoci medzinárodné spoločenstvo ju vyzýva, aby útoky zastavila.

Kurdi obviňujú Turecko z plánovania pozemnej invázie do Sýrie

Turecko sa snaží využiť stredajšie bombové útoky v hlavom meste Ankara ako zámienku na uskutočnenie náletov a pozemnej operácie proti kurdským milíciám v Sýrii. Pre prokurdskú agentúru Firat to dnes vyhlásil hovorca týchto zložiek Redur Xelil (vysl. chelíl), ktorého citovala agentúra DPA.

"Prvé, čo po týchto útokoch spravili, bolo, že nás obvinili z jeho spáchania. Vymýšľajú si zámienku, aby mohli vtrhnúť do Rojavy," uviedol Xelil a zároveň odmietol akúkoľvek spojitosť kurdských milícií s týmto incidentom. Výrazom Rojava (vysl. rožava) sa kurdčine označuje severná oblasť Sýrie. 

Zatiaľ čo turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vyhlásil, že podľa jeho amerického náprotivka Johna Kerryho kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG) "nemožno dôverovať", Xelil odmietol možnosť akejkoľvek zmeny v politike USA voči Kurdom. 

Washington totiž od roku 2014 podporuje YPG v bojoch proti Islamskému štátu (IS) na východe Sýrie. 

Turecko od útoku v Ankare intenzívne ostreľuje pozície YPG. Ankara je na druhej strane vytrvalým podporovateľom sýrskych povstalcov, ktorí momentálne pod náporom ruských náletov ustupujú v provincii Aleppo. Na severe tejto provincie, pri meste Azáz neďaleko tureckých štátnych hraníc, Kurdi medzitým obsadili nové územia. 

Napriek obvineniam zo strany Turecka ohľadom zapojenia YPG do útokov v Ankare, pri ktorom zahynulo 28 ľudí, USA pokračujú v podpore YPG v postupe proti džihádistom neďaleko irackých hraníc. Turecko vyhlásilo, že v Sýrii je potrebná pozemná invázia, to by si však vyžadovalo súhlas Washingtonu. 

K bombovému útoku v Ankare sa prihlásila kurdská militantná skupina

Málo známa militantná skupina Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK) sa dnes prihlásila k stredajšiemu bombovému útoku v Ankare, pri ktorom zahynulo 28 ľudí a vyše 60 utrpelo zranenia. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na kurdské médiá.

Nálož nastražená v aute v stredu explodovala na rušnej križovatke vo chvíli, keď sa na svetelnej križovatke zastavili autobusy s vojakmi. Turecký premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že útok má na svedomí Sýrčan s prepojením na kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v Sýrii. Samotní sýrski Kurdi akúkoľvek spojitosť s výbuchom popierajú. 

Sokoli slobodného Kurdistanu sa k útoku prihlásili prostredníctvom svojej webovej stránky. Ide o ozbrojenú frakciu operujúcu v juhovýchodnom Turecku a severnom Iraku. TAK sa pred vyše desaťročím odštiepili zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), dominantnej separatistickej organizácie tureckých Kurdov. 

Podľa vyhlásenia TAK bol ankarský útok odvetou za turecké operácie v meste Cizre na juhovýchode krajiny. Boje medzi tureckými jednotkami a kurdskými ozbrojencami si tam vyžiadali už desiatky životov a vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí. 

Turecká opozícia po atentáte v Ankare obviňuje tajné služby zo zlyhania

Turecká opozícia obvinila turecké tajné služby a kontrarozviedky zo zlyhania, ktorého dôsledkom bol stredajší teroristický útok v Ankare. Ako dnes informoval turecký denník Hürriyet, opozícia vyzvala vládu, aby prijala opatrenia zamedzujúce ďalším podobným tragédiám.

Výbuch v centre Ankary usmrtil v stredu 28 ľudí a ďalším viac ako 60 spôsobil zranenia. Nálož nastražená v aute explodovala na rušnej križovatke vo chvíli, keď sa pri semafore zastavili autobusy s vojakmi. 

"Môžem povedať len jedno: Turecko nie je dobre spravované," vyhlásil predseda hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) Kemal Kiličdaroglu po návšteve rodín obetí atentátu. "Turecko sa zmenilo na krvavý kúpeľ. Toto si nezaslúžime," zdôraznil. 

Na údajné zlyhanie tajných služieb upozornil aj podpredseda frakcie CHP v parlamente Özgür Özel, ktorý pripomenul aj samovražedné atentáty z októbra, keď zahynuli v Ankare desiatky účastníkov predvolebného zhromaždenia. 

Podľa Özela sú tieto zlyhania dôvodom na to, aby bola okamžite vyvodená zodpovednosť voči tureckému vedeniu. Özel pripomenul, že zodpovednosť za to, aby Turecko a jeho občania boli v bezpečí, nesie v prvom rade premiér a ministri obrany a vnútra. 

Poslanec CHP Eren Erdem v súvislosti s atentátom v Ankare zverejnil tajnú správu tureckej tajnej služby MIT, ktorá varovala pred možnými útokmi, a to zo strany Daeš, ako aj kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD), pričom ich terčom mali byť armádne zariadenia. 

Vo varovaní z 20. januára sa uvádza, že Daeš plánuje útoky na vojenské objekty a komandá PYD sa infiltrovali zo Sýrie do Turecka, aby útočili na jeho území. Erdem pred novinármi položil otázku, prečo MIT nepodnikla všetky nevyhnutné opatrenia, keď vypracovala túto správu. 

Poslanec nacionalistickej Strany národného hnutia (MHP) Ümit Özdag tvrdí, že atentát v Ankare bol pokusom zatiahnuť Turecko do vojenskej intervencie v Sýrii. Vyzval preto všetkých tureckých politikov, aby konali s rozvahou. Podľa Özdagovho názoru v prípade najnovšieho ankarského atentátu nezlyhali tajné služby, ale nedbanlivo postupovala polícia, ktorá napriek avízu tajných služieb o hrozbe útoku neprijala adekvátne opatrenia. 

Turecký premiér Ahmet Davutoglu vo štvrtok vyhlásil, že stredajší útok na vojenské autobusy spáchaný bombou nastraženou v aute má na svedomí Sýrčan s prepojením na Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v Sýrii. Súčasne uviedol, že zodpovednosť za útok nesie aj sýrska vláda, ktorá podporuje kurdské polovojenské oddiely v Sýrii. 

Viac o téme: TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu