Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Súd rozhodol o osude členov Daeš: Za masaker na základni Camp Speicher TAKÝTO trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracký Ústredný trestný súd odsúdil dnes na trest smrti 40 mužov v prípade masakry stoviek armádnych odvedencov, ktorú v lete 2014 spáchali členovia extrémistickej skupiny Daeš. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa Najvyššiu súdnu radu.

"Sedem ďalších obvinených zbavil Ústredný trestný súd v Bagdade obvinení pre nedostatok dôkazov," oznámil prostredníctvom vyhlásenia zverejneného na internete hovorca tohto súdneho orgánu. 

Vlani v júli odsúdil Ústredný trestný súd v prípade tejto masakry na trest smrti 24 militantov. 
Hromadné vraždenie vojakov bolo podľa DPA najhorším z početných ohavných činov, ktorých sa bojovníci Daeš dopustili počas rýchlej ofenzívy v júni 2014. Počas nej obsadili veľkú časť severného a západného Iraku. 

Sunnitská džihádistická skupina vtedy oznámila, že "popravila" 1700 šiitských vojakov, ktorí sa jej vzdali po úteku z bývalej americkej vojenskej základne Camp Speicher pri meste Tikrít. Uviedla tiež, že 800 sunnitských vojakov "omilostila". 

Daeš zverejnil fotografie zachytávajúce, ako jeho príslušníci zadržiavajú a prevážajú na nákladných autách veľké skupiny mladých mužov, ktorých prinútili ľahnúť si tvárou dole do plytkej priekopy a následne ich zastrelili. Neskôr sa objavilo video, na ktorom vojakov priviedli na breh rieky, kde ich jedného po druhom zbili, strelili do hlavy a hodili do vody. 

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v septembri 2014 oznámila, že výpoveď človeka, ktorý masaker prežil, a satelitné zábery potvrdzujú zavraždenie 560-770 mužov.

Viac o téme: DaešCamp Speicher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu