Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Švédov, ktorí vraždili v mene Daeš, poslal súd na doživotie: Usvedčili ich zábery z popráv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

GÖTEBORG - Dvoch Švédov, ktorí sa v roku 2013 zapojili do bojov v Sýrii, dnes súd v Göteborgu poslal za terorizmus na doživotie do väzenia.

Na svojom webe o tom informoval švédsky rozhlas Sveriges Radio. Prokuratúra súd presvedčila, že muži sa aktívne podieľali na mimosúdnej poprave dvoch väzňov. Zábery z vrážd poslúžili ako jeden z hlavných dôkazov viny. Rozsudok nie je právoplatný. Obhajcovia oboch obžalovaných, ktorí svoju vinu pred súdom popreli, už dali vedieť, že sa proti verdiktu odvolajú.

Na súde sa riešilo najmä to, či účasť na vraždách možno posudzovať ako teroristický čin. Muži vo veku 30 a 32 rokov neboli priamymi páchateľovi sťatí väzňov, na čine sa ale podieľali. Sú vidieť na videozázname vrážd a z krutých činov sa radujú.

Súd nakoniec pristúpil na výklad prokuratúry, podľa ktorej zábery z mimosúdnej popravy svedčia o tom, že obžalovaní mali v úmysle zabíjať a vzbudiť strach u ľudí v Sýrii aj inde na svete, čím podľa švédskeho práva naplnili definíciu teroristického činu."Tie filmy boli zjavne zásadné a prokurátorka dokázala, že obaja muži sa na záberoch objavujú," povedal po vynesení verdiktu predseda senátu.

S navrátilcami z bojov v Sýrii a Iraku má problémy mnoho európskych krajín. Napríklad podľa nemeckého ministerstva vnútra sa k Islamskému štátu v Sýrii a Iraku pridalo približne 700 Nemcov, medzi nimi asi stovka žien. Zhruba tretina týchto islamských radikálov sa medzitým vrátila späť do Nemecka. Súdy zatiaľ potrestali asi desiatku 

Viac o téme: PopravyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu