Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecká polícia sleduje vyše 400 podozrivých osôb: Niektorí bojovali aj na strane Daeš!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

BERLÍN - Počet islamských militatov, ktorí sa vracajú z bojov v Sýrii a Iraku do Nemecka, vzrastá, pričom nemecká polícia momentálne sleduje viac než 400 osôb. Povedal to šéf Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch, ktorého citovala agentúra Reuters.

Münch pre nemeckú televíziu ARD povedal, že počet ľudí, ktorí z Nemecka odišli bojovať do Sýrie či Iraku na stranu militantných skupín ako napríklad Daeš, v poslednom období poklesol. Súbežne s tým však podľa jeho slov vzrástol počet osôb, ktoré sa z takýchto bojov do Nemecka vracajú. 

Münch spresnil, že momentálne je v Nemecku vyše 400 jednotlivcov, ktorí by mohli predstavovať potenciálnu hrozbu a polícia ich musí sledovať. Dodal však, že útok samovražedného atentátnika v Istanbule, pri ktorom prišlo tento týždeň o život desať nemeckých turistov, nepovažuje za znak zvýšenej hrozby takýchto útokov v Nemecku. 

Utorňajší samovražedný bombový útok sa stal v historickej štvrti Istanbulu neďaleko Modrej mešity a múzea Hagia Sofia - pamiatok hojne navštevovaných zahraničnými turistami. Zranenia utrpelo 15 ľudí. Väčšinu z tohto počtu tvoria Nemci a zvyšok občania Nórska, Peru a Južnej Kórey. 

Turecké úrady identifikovali atentátnika ako Nabíla Fadlího pôvodom zo Saudskej Arábie, ktorý prišiel do Turecka ako utečenec zo susednej Sýrie a vydával sa za azylanta. 

Nemecko aj Turecko sú súčasťou Spojenými štátmi vedenej vojenskej koalície, ktorá uskutočňuje nálety na pozície Daeš v Iraku a Sýrii, pripomenul Reuters.

Viac o téme: NemeckoDaešHolger Münch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu