Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Hnutie Anonymous spúšťa masové kyberútoky: Tešte sa na totálnu vojnu proti teroru!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Vyhlasujeme vojnu. Pripravte sa. Hackerské hnutie Anonymous vyhlásilo vojnu Islamskému štátu. Skupina tak už raz urobila, no tentoraz má ísť o totálnu vojnu proti teroru.

"Budeme vás prenasledovať. Francúzi sú silnejší ako vy a vyjdú z tejto krutosti ešte silnejší, ako vy. Spúšťame proti vám najväčšiu operáciu. Očakávajte masové kybernetické útoky," vyhlásil po francúzsky muž na videu. Zároveň dodal, že sa pokúsia vyhubiť každého jedného džihádistu spojeného s IS.

Hnutie Anonymous spúšťa masové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hackeri z Anonymous už po útokoch na redakciu časopisu Charlie Hebdo vyhlásili boj proti Islamskému štátu. No teraz ide podľa ich slov o totálnu vojnu s útokom, ktorý doteraz ešte nevideli.

Pozrite si odkaz Anonymous Islamskému štátu

Piatkové teroristické útoky v Paríži vykonali tri koordinované skupiny strelcov a samovražedných atentátnikov, ktorí zabili najmenej 129 ľudí. Francúzsky prezident Francois Hollande označil parížske útoky za akt vyhlásenia vojny zo strany Islamského štátu.

Hnutie Anonymous je medzinárodnou sieťou počítačových hackerov a aktivistov, ktoré podniká kybernetické útoky menom obrany slobodného internetu. V minulosti sa terčom stali webové stránky nadnárodných spoločností, justície či vládnych orgánov v mnohých krajinách. V Českej republike kedysi napadlo portály politických strán a pozmenilo aj stránky Ochranného zväzu autorského.

Jeden z atentátnikov z Paríža mal prepojenie na známeho belgického džihádistu

Jeden z parížskych atentátnikov bol v spojení so známym džihádististom z Belgicka, ktorý pôsobí v skupine Islamský štát (IS) a ktorý je považovaný za organizátora zmarených útokov na ciele v Bruseli. Uviedol to dnes belgický denník De Standaard.

Hnutie Anonymous spúšťa masové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Plánované útoky v januári tohto roku zmarila belgická polícia po zásahu proti trojčlennej teroristickej bunke v meste Verviers na východe Belgicka. "Vyšetrovatelia dospeli k prepojeniu (Paríža) na Verviers," uviedol denník, ktorý vychádza pre flámsku komunitu v Belgicku. Má ísť o prepojenie s džihádistickou bunkou, ktorá sa podľa údajov spravodajských služieb chystala zaútočiť na policajtov a policajné stanice v Belgicku a ktorá bola zlikvidovaná po zásahu špeciálneho komanda niekoľko dní po januárovom útoku na satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži.

Mená Brahima Abdeslama, ktorý sa v piatok večer vyhodil do vzduchu na ulici Boulevard Voltaire, a Abdelhamida Abaaouda, považovaného za organizátora útokov džihádistickej bunky z Verviers, sa spolu objavujú v súvislosti s viacerými trestnými činmi spáchanými v Bruseli v rokoch 2010 a 2011. Belgická federálna prokuratúra sa zatiaľ k týmto informáciám nevyjadrila.

Nielen Francúzi smútia za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Abdeslam aj Abaaoud žili v bruselskej štvrti Molenbeek, odkiaľ pochádzajú aj ďalšie podozrivé osoby spájané s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži. Abaaoud, známy aj pod prezývkou abú Umar al-Bildžikí, sa objavil na videu IS ako šofér vozidla prepravujúceho zohavené mŕtvoly do masového hrobu. Abaaoud bol v júli tohto roku v Bruseli odsúdený v neprítomnosti na 20 rokov väzenia. Dôvodom je jeho aktívna účasť pri verbovaní a vysielaní belgických džihádistov do Sýrie.

Viac o téme: HackeriInternet ParížAnonymousIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu