Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Europol prezradil, koľko bojovníkov IS má v databáze: Teroristická vražedná zostava?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRUSEL/BERLÍN - Európske bezpečnostné sily už vedia, aká veľká je hrozba terorizmu. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere prezradil, koľko cudzokrajných bojovníkov Europol eviduje vo svojej databáze. Je veľmi pravdepodobné, že organizácii IS sa v Európe už podarilo zapustiť korene.

Hrozba, ktorú predstavuje islamistický terorizmus pre Európu nikdy nebola väčšia, ak čísla z Europolu hovoria pravdu, myslia si odborníci. Problémom sú z veľkej časti sýrski bojovníci – navrátilci, ale aj teroristické spojky IS infiltrované do väčšinovej spoločnosti.

Z tajných služieb unikla desivá správa: Džihádisti plánovali teroristický útok aj v Česku

Podľa informácií nemeckého ministerstva vnútra sa v informačnom systéme Europolu nachádza 1527 zahraničných bojovníkov so špeciálnym kódovým označením „Travellers“ zo 14 európskych krajín. Jeden zo zamestnancov rakúskeho ministerstva obrany pre Krone.at uviedol, že IS má v Európe vražednú zostavu pozemného vojska.

Majú zaručenú slobodu voľného pohybu

Dokument pre Radu ministrov potvrdil, že EÚ už dlhodobo vyjadruje obavy v súvislosti s radikalizáciou časti občanov členských štátov únie. Europol, v tejto súvislosti uvádza, že od 2 000 do 5 000 zahraničných bojovníkov, ktorí bojujú po boku Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku, pochádza z európskych krajín. Schengenské pravidlá sťažujú identifikáciu jednotlivcov, ktorí sa rozhodnú pripojiť sa k džihádistickým bojovníkom, pretože tieto osoby majú v rámci schengenskej zóny zaručenú slobodu voľného pohybu.
      

Viac o téme: TerorizmusISEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu