Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krvavý scenár z Paríža sa mohol zopakovať v Turecku, polícia zadržala Brita

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA – Turecké úrady podozrievajú britského džihádistu Ainea Lesleyho Davisa, ktorého zatkli minulý týždeň v Istanbule, že mohol v Turecku plánovať útoky podobné tým, pri ktorých zahynulo v piatok v Paríži 129 ľudí a ďalších vyše 300 utrpelo zranenia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Davisa, ktorý bol spoločníkom tzv. Džihádistu Johna, známeho z videí zachytávajúcich brutálne vraždy rukojemníkov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), zatkli v Istanbule spolu s ďalšími osobami.
"Davis je osobou s kľúčovou zodpovednosťou v rámci Islamského štátu a nebol zadržaný sám. Bol súčasťou skupiny osôb," uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj.

"V súčasnosti preverujeme, či útok podobný tomu v Paríži plánovali aj v Istanbule. Máme podozrenie, že chceli uskutočniť útok súčasne s tým parížskym, teda v ten istý deň," dodal zdroj s tým, že ďalších osem osôb podozrivých z kontaktov s Islamským štátom zatkli úrady v nedeľu tureckej metropole Ankara. Ďalšie informácie o tomto incidente však zdroj neposkytol.

Podľa tureckých úradov je Davis jedným zo skupiny britských islamistov údajne poverených strážením cudzincov, ktorých militanti z Islamského štátu v Sýrii väznia. Bývalí rukojemníci IS uvádzajú, že stráženie cudzincov v Sýrii mali na starosti traja britskí islamisti, ktorých britské médiá pre ich anglický prízvuk prezývajú John, Paul a Ringo - podľa krstných mien troch členov skupiny Beatles.

Džihádista John - vlastným menom Mohammed Emwazi, známy z videí zachytávajúcich popravy amerických a britských rukojemníkov Islamského štátu, pravdepodobne zahynul minulý týždeň pri útoku amerického bezpilotného lietadla v sýrskom meste Rakka, ktoré je neoficiálnym hlavným mestom Islamského štátu. 

Francúzsky premiér: Útoky sa pripravujú aj voči ďalším európskym krajinám

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes vyhlásil, že teroristické útoky v Paríži boli "zorganizované, premyslené a naplánované zo Sýrie". Súčasne varoval, že riziko podobných útokov hrozí aj iným európskym krajinám, oznámila agentúra DPA.  "Vieme, že sa pripravovali operácie a že sa stále pripravujú, a to nielen voči Francúzsku, ale aj voči ďalším európskym krajinám," povedal Valls pre francúzske rádio RTL. 

Podľa Vallsa bude musieť súčasná generácia dlhodobo žiť s hrozbou terorizmu. "Musíme žiť a žiť naplno, ale s takouto hrozbou," povedal šéf francúzskeho kabinetu. Podľa jeho slov sa francúzskym tajným službám od leta podarilo zmariť už päť útokov.  Polícia v noci nadnes uskutočnila vyše 150 razií v rôznych oblastiach Francúzska vrátane domových prehliadok u predpokladaných islamských militantov, uviedol Valls. Agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje uviedla, že celkovo bolo prehľadaných minimálne 110 domov, okrem iného na parížskom predmestí Bobigny a v mestách Toulouse a Grenoble. 

Podľa Vallsa francúzske orgány využívajú platný výnimočný stav na to, aby vypočúvali ľudí zapojených do radikálneho džihádistického hnutia a všetkých, ktorí "šíria nenávisť k Republike".  Parížske teroristické útoky boli zorganizované z územia Sýrie, ale ťažisko boja proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) "neleží v Sýrii ale v prvom rade v Iraku. Tam sa rozhoduje o budúcnosti", povedal Valls, ktorý tak zdôraznil opodstatnenosť zapojenia sa Francúzska do boja proti IS v Iraku a Sýrii. 

Viac o téme: TureckoParížIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu