Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Francúzsky premiér vyšiel s pravdou von: Zrejme tu sú ďalší teroristi

Manuel Valls
Manuel Valls (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Francúzsky premiér Manuel Valls vo štvrtok vyhlásil, že Francúzsko je po minulotýždňových parížskych útokoch, ktoré si vyžiadali 129 obetí na životoch pod "stálou hrozbou". Citovala ho agentúra AP.

Valls vo štvrtok večer v rozhovore pre francúzsku televíziu povedal, že francúzskemu ľudu "dlhuje pravdu" a následne zdôraznil, že vyšetrovatelia nevedia, či sú v krajine aktívne aj ďalšie extrémistické skupiny. "Je to pravdepodobné," dodal. 

Francúzska polícia podľa jeho slov od minulotýždňových útokov vykonala už približne 600 razií zameraných na dopadnutie islamistických militantov. Naďalej pritom pátra po Salahovi Abdeslamovi, bratovi jedného zo zabitých útočníkov, ktorý je na úteku a nie je zrejmé, či sa ešte nachádza vo Francúzsku. 

Útoky z 13. novembra, ku ktorým došlo na šiestich miestach Paríža, si vyžiadali dohromady 129 obetí na životoch a 352 zranených, z ktorých mnohí sú v kritickom stave. K zodpovednosti za ne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). 

Hollande nariadil zintenzívniť letecké údery na postavenia IS v Sýrii a Iraku

Francúzsky prezident Francois Hollande nariadil na dnešnom zasadaní bezpečnostného kabinetu krajiny zintenzívnenie leteckých úderov na postavenia tzv. Islamského štátu (IS) na území Sýrie a Iraku. Informáciu zverejnil Elyzejský palác v Paríži.

Francúzske letectvo sa už viac ako rok zúčastňuje na úderoch medzinárodnej koalície pod americkým velením proti IS v Iraku, od októbra však francúzske armádne stroje útočia aj na postavenia džihádistov na sýrskom území. 

Paríž rozhodol o zosilnení leteckých úderov už po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra. 
Odvtedy francúzske letectvo podľa slov hovorcu francúzskych ozbrojených síl zničilo 35 cieľov pri troch útokoch. Do východného Stredomoria smeruje od stredy lietadlová loď Charles de Gaulle, ktorá by mala prispieť k trojnásobnému zvýšeniu údernosti francúzskych útokov na IS. 

Polícia zatkla muža podozrivého z plánovania teroristických činov

Švédska bezpečnostná polícia (Säpo) vo štvrtok informovala o zatknutí muža podozrivého z plánovania teroristických činov. Jej vyhlásenie citovali svetové agentúry AP a DPA.
Hovorkyňa švédskej polície Sirpa Franzenová potvrdila, že hľadaný muž bol zadržaný vo štvrtok vo Švédsku. K prípadu dodala len to, že zatknutie zmienenej osoby bolo nariadené už 17. novembra "pre podozrenie z prípravy teroristických činov". Identitu muža ani žiadne ďalšie podrobnosti ohľadne prebiehajúceho vyšetrovania však Franzenová neposkytla, napísala AP. 

Tamojšie média, ktoré citovala agentúra DPA, ale uviedli, že k zmienenému zatknutiu došlo vo štvrtok neskoro večer v utečeneckom centre v meste Boliden na severe Švédska. 
Švédske bezpečnostné zložky už v stredu informovali o zvýšení stupňa výstrahy pred teroristickými útokmi v krajine na druhý najvyšší možný stupeň a neskôr pripustili, že pátrajú po nebezpečnej osobe. 

Tú miestne médiá identifikovali ako 25-ročného rodáka z Iraku Mutara Muthanna Majida, ktorý pôsobil istý čas v Iraku aj v Sýrii a do Švédska prišiel cez Nemecko. Podľa zdrojov, na ktoré sa odvolal švédsky denník Expressen, ide o bojovníka militantnej organizácie Islamský štát. 
Švédsko sa vo štvrtok zároveň rozhodlo v súvislosti so zvýšenou hrozbou teroristických útokov predĺžiť až do 11. decembra dočasne obnovené hraničné kontroly, ktoré pôvodne zaviedlo kvôli migračnej vlne. 

Polícia zadržala v Rotterdame troch ľudí

Holandská polícia zadržala v prístavnom meste Rotterdam tri osoby, ktoré sa zdržiavali neďaleko zaparkovaného automobilu s belgickými poznávacími značkami. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Starostu Rotterdamu Ahmeda Aboutaleba, jedeného z najvýznamnejších holandských moslimov, zároveň vyviedli v rámci preventívneho opatrenia z neďalekej reštaurácie, kde sa v tom čase zdržiaval. 

Hovorkyňa tamojšej polície Dorien Karremansová uviedla, že práve zaparkované auto podnietilo príslušníkov polície v ďalšom vyšetrovaní. Prečo však bolo zmienené vozidlo považované za podozrivé rozviesť odmietla a nezverejnila ani totožnosť zadržaných osôb. Doplnila však, že holandská polícia je v súvislosti s minulotýždňovými útokmi v Paríži teraz mimoriadne ostražitá. 

V Bergame zadržali dvoch Sýrčanov cestujúcich s rakúskym a nórskym pasom

Devätnásťročného Sýrčana s falšovaným rakúskym cestovným pasom zadržala talianska polícia na letisku v talianskom Bergame. Ako vyplýva z dnešných informácií policajných zdrojov, mladíka zadržali spoločne s 30-ročným krajanom, ktorý mal pri sebe nórsky cestovný pas, ešte v stredu popoludní.

Na smartfónoch oboch mužov sa našli fotografie vojnových scén a bojovníkov tzv. Islamského štítu, píše tlačová agentúra APA. Obaja muži, ktorí smerovali z Bergama na stredomorský ostrov Malta, sú vo väzenskom zariadení v spomínanom talianskom meste. Bezpečnostné opatrenia na talianskych letiskách sa v posledných dňoch výrazne zosilnili.

Zatkli členov siete, ktorá dodávala zbrane a financie IS

Kuvajtské úrady zatkli príslušníkov militantnej siete, ktorá dodávala extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) financie a zbrane. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Medzi členmi skupiny boli Libanončan, Egypťan, piati Sýrčania, dvaja Austrálčania a jeden občan Kuvajtu, informovala kuvajtská štátna agentúra KUNA s odvolaním sa na ministerstvo vnútra.

Jeden z členov tejto teroristickej skupiny mal koordinovať presun militantov do zahraničia. Bol tiež finančným správcom, ktorý posielal peniaze na účty do Turecka a Austrálie. Ďalší z jej členov bol obchodníkom so zbraňami, špecifikovala KUNA. Kuvajt zažil jeden z najhorších teroristických útokov spáchaných militantmi z IS v júni. Samovražedný útočník aktivoval výbušniny umiestnené na svojom tele v mešite imáma Sádika v meste Kuvajt v okamihu, keď sa tam modlili stovky šiitských moslimov, a usmrtil 27 ľudí.

Spojené štáty a ďalšie západné krajiny kritizovali Kuvajt za podľa nich tolerantný prístup k financovaniu militantov. V Kuvajte sa podľa agentúry Reuters konali verejné podujatia zamerané na získanie financií na podporu džihádistických aktivít v Sýrii a Iraku.

Viac o téme: FrancúzskoManuel Valls
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu