Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Putin varoval: Ak nebudeme strážiť hranice, môže sa stať toto!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes varoval lídrov stredoázijských republík pred možným prienikom ozbrojencov z Afganistanu a vyzval na dôslednú a spoločnú ochranu hraníc Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) s Afganistanom.

Účastníci zasadnutia Rady hláv štátov SNŠ v kazašskej Astane následne schválili koncepciu vojenskej spolupráce do roku 2020, v ktorej sa ráta s vytvorením spoločných pohraničných jednotiek na ochranu vonkajších hraníc SNŠ, informovala agentúra RIA Novosti. Afganistan má spoločné hranice s Turkménskom, Uzbekistanom a Tadžikistanom. Nedostatočne chránené hranice slúžia na pašovanie drog do Ruska a aj preto sú stálym zdrojov obáv Moskvy.

Putin vo svojom prejave upozornil, že situácia v Afganistane, ktorý susedí so Spoločenstvom nezávislých štátov, začína byť kritická. "Teroristi všetkých druhov" podľa Putina získavajú čoraz väčší vplyv a neskrývajú svoje plány na ďalšiu expanziu. V tejto súvislosti pripomenul, že podľa odhadov ruskej tajnej služby bojuje v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) od 5000 do 7000 ľudí pochádzajúcich z krajín SNŠ. "Nemôžeme dopustiť, aby skúsenosti, ktoré teraz získavajú v Sýrii, neskôr využili u nás doma," upozornil Putin.

Ruský prezident počas summitu SNŠ okrem toho obhajoval aj misiu ruského letectva a námorníctva v Sýrii, kde podporuje jednotky vládnej armády v ich boji proti tzv. Islamskému štátu. Vyhlásil, že ruskí vojaci počas svojej leteckej a námornej misie v Sýrii dosiahli významné úspechy, keď zničili desiatky muničných skladov, vojenskej techniky a veliteľských postov IS a zlikvidovali stovky militantov.

Dnešné Putinovo vyhlásenie prišlo deň po tom, ako americký prezident Barack Obama oznámil plány ponechať v Afganistane asi 9800 amerických vojakov, aby počas takmer celého nasledujúceho roku pokračovali vo svojej misii zameranej na boj proti terorizmu a radili afganským jednotkám pri ich operáciách s fundamentalistickým hnutím Taliban.

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu