Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zlá správa pre Rusko, podľa expertov smeruje k bankrotu: Hrozí chudoba ako v Sovietskom zväze!

Vladimir Putin vedie ekonomiku ku skaze.
Vladimir Putin vedie ekonomiku ku skaze. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusku dochádzajú peniaze, ropné bohatstvo chradne a môže vydržať už len rok, hrozí bieda a chudoba. Toto je krutá ekonomická realita za vlády Vladimira Putina. Štátne príjmy sú závislé na cenách ropy a plynu, ich výpadky sú kľúčové. Navyše, sankcie uvalené z dôvody ukrajinskej krízy dusia krízou zmietané hospodárstvo. Ruské rodiny čakajú zlé časy, až polovicu príjmov minú na potraviny.

Putin hrá nebezpečnú hru. Ropné rezervy sa míňajú a ruský prezident ich utráca na vojenská dobrodružstvá. Najnovšie v Sýrii. Hrozí návrat do čias sebestačnosti sovietskeho typu, varujú britské noviny The Telegraph. Tri ratingové agentúry varujú, že s ruskou ekonomikou to vyzerá zle, štátna kasa krváca, cena ropy je nízka a požičať si v zahraničí za prijateľný úrok je veľmi ťažké.

Za rok budú peniaze fuč

Podľa finančnej agentúry Standard & Poor dosiahne Rusko v tomto roku deficit vo výške 4,4 percenta. Plus vláda sľúbila 40 miliárd na podporu bankového sektora. Príjmy z ropy a plynu pokrývajú vyše polovicu rozpočtu. "Nemôžu si dovoliť žiadne deficity. Peniaze z ropného rezervného fondu dôjdu na konci budúceho roka," povedal novinám Lubomir Mitov z banky Unicredit. Zlú situáciu pripustilo aj ministerstvo financií. Pri takomto nastavení budú peniaze z rezervného fondu za 16 mesiacov fuč.

Pochmúrne správy posilňuje aj bývalý minister finacnií Alexej Kudrin, ktorý rezignoval v roku 2011 z dôvodu nesúhlasu s ruskými vojenskými avantúrami, ktoré by vyčerpali rozpočet. A na jeho slová teraz prichádza. Vojenské výdavky sa v Rusku vyšplhali až na 5 percent z celkovej produkcie ekonomiky a hrozí podobný bankrot ako za čias Sovietskeho zväzu.

Putin pumpuje peniaze do armády

Švédsky medzinárodný mierový inštitút upozornil, že iba v roku 2014 navýšili Rusi rozpočet na armádu o 8,1 percenta na 84 miliárd dolárov. Za tieto peniaze tak mohli nakúpiť najmodernejšie zbrane ako stíhačky Su-34 či raketový systém zem-vzduch S-400. Tento rok vzrástli výdavky na armádu o 15 percent, zbrojné zákazky vzrástli o 60 percent. Toto všetko sa deje v čase, keď ekonomika padá, deficity pokračujú a dlh sa zväčšuje.

Vyjadrenia Putina na adresu ekonomiky sú však pozitívne. No diplomati tvrdia opak. Vojny na Ukrajine a v Sýrii odčerpávajú prostriedky, odpaľovacie raketý sú drahé, upozorňuje Telegraph. A aby toho nebolo dosť, revolúcia v bridlicovom plyne a rope tlačí ceny vzácnych komodít dole.

Nízka cena ropy je pre ekonomiku devastačná

V tejto súvislosti sú rozpočtové plány robené pri cene ropy okolo 50 dolárov za barel. No cena ropy je v súčasnosti nižšia. Centrálna banka Ruska vydala "rizikový scenár", kde by pri cenách 40 dolárov za barel ropy hrozili neustále finančné ťažkosti. "Za týchto podmienok môže ruský výkon ekonomiky v budúcom roku klesnúť aj o 5 percent," tvrdí správa.

Putin nestráca optimizmus. "Naše politiky nie sú zamrznuté. Adaptujeme ich vzhľadom na okolnosti," nechal sa počuť ruský prezident. Práve preto chce Kremeľ obmedziť dovoz naprieč dvadsiatimi sektormi ekonomiky, ktoré zahŕňajú, elektrické spotrebiče, autá, traktory, chemikálie, lieky či jedlo. Napríklad v potravinárskom priemysle chcú znížiť dovoz až o 53 percent.

Hrozia časy Sovietskeho zväzu

V najbližších rokoch sa budú bežní občania musieť naozaj uskromniť. Ruskí experti pochybujú, či ich priemysel sa dokáže znovu nakopnúť a podržať ekonomiku. Vladislav Inozemtsev z Centra postindustriálnych študií z Moskvy otvorene hovorí o autarkii, teda sebestačnosti, úpadku a stiahnutí sa z globálneho obchodu. "Touto cestou nám hrozí prepad do kvázi-sovietskej ekonomiky odtrhnutej od sveta, a zároveň hrdosti na vlastnú sebestačnosť. Prepadávajúcu ekonomiku a úpadok životného štandardu vykomepenzuje režim silnou propagandou," napísal.

Putina by mohol vytrhnúť z biedy slabý rubeľ, ktorý sa prepadol zhruba o polovicu od roku 2014. No miliardár a jeden z oligarchov Oleg Deripaska, šéf hlinníkového gigantu Rusal, si myslí, že je naivné spoliehať sa na slabý rubeľ. Ekonomika potrebuje podľa neho štrukturálne reformy a vládu zákona. "Nemali by sme sa pozerať na výmenné kurzy mien a začať sa zaoberať ekonomickou politikou, ktorú potrebujeme," povedal Deripaska. "HDP na vrchole bolo 2,3 bilióna dolárov, teraz je to len 1,2 bilióna. Mám strach, že spadneme na úroveň z roku 1998, kde bolo HDP na úrovni 700 miliárd dolárov," nechal sa počuť miliardár.
 

Rusko sa stáva krajinou chudoby

Telegraph pripomína, že výkon ruskej ekonomiky by sa následne rovnal iba polovici jednému štátu USA - Texasu, čo je na jadrovú superveľmoc strašne málo. Bývalý minister hospodárstva takisto varuje, že ruské rodiny sa budú musieť pripraviť na ťažké časy. "Rýchlo sa približujeme k bodu, kde až polovicu príjmov ruská rodina minie na jedlo. Znovu sa stávame krajinou chudobných ľudí," povedal novinám Igor Starikov.

A reakcia ľudí na vládu Putina? Stále vysoká. No zlé časy ešte len začali, Putin sa bude musieť rozhodnúť medzi zbraňami alebo jedlom, pripomínajú britské noviny. Reálne príjmy sa za rok prepadli takmer o desať percent. Ceny potravín stúpli o 17 percent. Exminister Starikov tvrdí, že skutočná inflácia je na úrovni až 30 percent. Putinova vláda tak bude mať čo robiť, aby sa krajina neprepadla do chudoby.

Viac o téme: EkonomikaPlynRopaRuskoMoskvaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu