Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Za Islamský štát bojujú stovky rusky hovoriacich džihádistov: Putinov plán veští ich smrť

Pokým ruskí vojaci útočia na ciele v Sýrii, iní rusky hovoriaci radikáli bojujú proti nim. Zobraziť galériu (6)
Pokým ruskí vojaci útočia na ciele v Sýrii, iní rusky hovoriaci radikáli bojujú proti nim. (Zdroj: SITA/AP, chechensinsyria.com)

MOSKVA/WASHINGTON - Vladimir Putin sa podľa zdrojov britského denníka Daily Star chystá poslať do Sýrie 150-tisíc vojakov v snahe vyhladiť hrozbu Islamského štátu raz a navždy. Ruský prezident údajne plánuje aj obrovskú misiu na prevzatie kontroly nad baštou teroristov v meste Raqqa, ktoré je považované za hlavné hniezdo IS v Sýrii a stráži ho okolo 5000 džihádistických členov. Zaujímavosťou je, že sa medzi nimi možno nachádzajú aj rusky hovoriaci radikáli z postsovietskych krajín, ktorých skupina zverbovala.

Expert o intervenciách Západu: Lídri sa museli pomiasť, Obama je všetko, len nie svetový líder

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa nedávno vyjadril, že v súčasnosti bojuje v Sýrii a v Iraku okolo 2000 ruských štátnych príslušníkov. V júni, šéf bezpečnostnej rady v krajine, Nikolaj Patrushev, uviedol, že nebola "žiadna možnosť" príliv týchto bojovníkov zastaviť.

Islamský štát má aj svoj propagandistický kanál s názvom Furat Media v ruskom jazyku. Jeho hlavným cieľom je nábor nových rusky hovoriacich islamských militantov a to nielen z Ruskej federácie, ale hlavne zo Severného Kaukazu a z iných krajín bývalého Sovietskeho zväzu. V severnom Kaukaze dokonca vznikla militiantná skupina, ktorá má napríklad na svedomí propagačné video ukazujúce jednotku mudžahedínov v tejto oblasti a robí rozhovory s rusky hovoriacimi bojovníkmi v Iraku a Sýrii. Podobné zábery bývajú uverejňované aj na YouTube, ale prístup k nim býva rýchlo zmazaný.

Zábery z jedného zo zmazaných regrutačných videí.
Zobraziť galériu (6)
Zábery z jedného zo zmazaných regrutačných videí.  (Zdroj: http://www.chechensinsyria.com/)

Za Islamský štát bojujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: http://www.chechensinsyria.com/)

O tom, že medzi islamskými radikálmi pôsobia aj rusky hovoriaci bojovníci, svedčí aj webová stránka s názvom chechensinsyria.com., ktorej už samotný názov napovedá, že v Sýrii operujú aj Čečenci. Písaná je po anglicky a uvádza sa v nej, že nemá žiadne pro-džihádistické smerovanie, len sa snaží mapovať kroky kaukazských militantov na Strednom východe.

Za Islamský štát bojujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: http://www.chechensinsyria.com/)

Všetkým však pravdepodobne začne byť poriadne horúco, ak budú mať zasvätení pravdu a Rusko naozaj zaútočí na západ Sýrie, Raqqu a bude chcieť vydobyť späť všetky zdroje ropy a zemného plynu okolo Palmýry.

Tieto informácie prichádzajú krátko po tom, čo ruské lietadlá podnikli z nedele na pondelok za 24 hodín nad sýrskym územím 25 misií, pričom zasiahli deväť cieľov IS. Ako v Moskve informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ruské lietadlá zasiahli veliteľské stanovište jednej z formácií IS v provincii Lázikíja. Objekt bol presným zásahom úplne zničený. Zničené boli aj tri delostrelecké zbrane a sklady munície a vojenskej techniky v provincii Idlib.

Abdul Hakim Shishany (vľavo), vlastným menom Rustam Azhijev, má byť šéfom kauzskej skupiny v provincii Lázikíja.
Zobraziť galériu (6)
Abdul Hakim Shishany (vľavo), vlastným menom Rustam Azhijev, má byť šéfom kauzskej skupiny v provincii Lázikíja.  (Zdroj: http://www.chechensinsyria.com/)

Podľa Moskvy povstalci prišli o približne 30 kusov obrnenej techniky a áut vrátane tankov T-55. Na misiách sa zúčastnili lietadlá typu Su-34, Su-24M a Su-25, ktorým sa podarilo zničiť aj ďalšie tri objekty IS v provincii Homs. Konašenkov spresnil, že všetky vzdušné údery sú zamerané na zlikvidovanie alebo narušenie systému materiálno-technického zabezpečenia IS, ako aj na dezorganizáciu velenia islamistov.

Nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada spustilo Rusko minulú stredu. Moskva je Asadovým spojencom. Podľa ruského ministerstva obrany ruské lietadlá už výrazne narušili systém velenia a materiálno-technického zabezpečenia povstalcov a poškodili aj infraštruktúru určenú na výcvik samovražedných atentátnikov. Ciele ruských vzdušných úderov sa vyberajú na základe konzultácií ruského a sýrskeho velenia.

Za Islamský štát bojujú
Zobraziť galériu (6)

Viac o téme: RusiSýriaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu