Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pentagon potvrdil informácie o dopade ruských rakiet na územie Iránu

Ash Carter
Ash Carter (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Spojené štáty majú informácie o tom, že na územie Iránu dopadlo niekoľko ruských riadených rakiet dlhého doletu, ktoré vojnové lode Kaspickej flotily vypálili na ciele v Sýrii. Uviedol to dnes americký minister zahraničných vecí Ash Carter a dodal, že to naznačuje, že mohlo dôjsť k poruchám.

Bolo to vôbec prvé oficiálne vyjadrenie sa amerického vysokopostaveného predstaviteľa k správam o štyroch ruských raketách, ktoré namiesto v Sýrii dopadli na Irán, napísala agentúra AP. Šéf Pentagónu to povedal na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s britským kolegom Michaelom Fallonom v Londýne. Británia je súčasťou koaličných síl operujúcich proti cieľom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii.

Carter opäť zdôraznil, že koalícia pod velením USA nebude súhlasiť so spoluprácou s Ruskom v rámci kampane proti IS. Spolupráca nepripadá do úvahy pokiaľ bude Moskva pokračovať v útokoch na ďalšie ciele. Carter v Londýne završuje svoju týždňovú návštevu Európy, v rámci ktorej rokoval s predstaviteľmi obrany v Madride a Ríme a zúčastnil sa na štvrtkovej schôdzke ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie v Bruseli.

O dopade rakiet na iránskom území informovali vo štvrtok predstavitelia amerického ministerstva obrany s tým, že nie je jasné, či v Iráne vznikli nejaké škody. Jeden zo zdrojov podľa agentúry AP povedal, že strely s plochou dráhu letu zišli z plánovanej trasy a boli štyri.

Ruské ministerstvo obrany v reakcii na vyjadrenia amerických zdrojov zdôraznilo, že ruské rakety odpálené z Kaspického mora zasiahli svoje ciele v Sýrii. Informácie o dopade ruských rakiet na svoje územie poprel aj Irán.

Viac o téme: RuskoUSAAsh Carter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu