Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ďalšia záhada okolo Islamského štátu: USA špekulujú, odkiaľ nabrali teroristi tieto autá?!

Odkiaľ sa tam vzali?
Odkiaľ sa tam vzali? (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Je to otázka, ktorá zostáva nezodpovedaná už celé mesiace. Nedá sa totiž prehliadnuť, že Islamský štát vo svojich propagandistických videách umiestnených na sociálnych sieťach používa biele Toyoty s náhonom na všetky štyri kolesá, ktoré sú pomaľované čiernym znakom kalifátu a presúva pomocou nich nielen bojovníkov, ale aj zbrane do vojnových zón v Sýrii, Iraku a Líbyi. Niektorí konšpirační teoretici sú dokonca naklonení myšlienke, že ide o "dôkaz" finančnej podpory radikálov Spojenými štátmi.

Kňaz, ktorý odkrýva temnú minulosť: Medzi nacistami a Islamským štátom existuje paralela

Úradníci amerického ministerstva financií už o vzniknutom probléme hovorili aj so zástupcami spoločnosti Toyota. Tá uviedla, že udržiava "prísnu politiku, že nebude predávať vozidlá potenciálnym kupujúcim, ktorí ich môžu používať alebo modifikovať pre polovojenské alebo teroristické aktivity".

Iracký veľvyslanec v USA Lukman Faily pre ABC News povedal, že okrem zmeny účelu starších áut, jeho vláda verí, že IS získal v posedných rokoch aj stovky "zbrusu nových" Toyot. "To je otázka, pre našich susedov. Odkiaľ pochádzajú stovky týchto novučičkých áut s náhodnom na štyri kolesá?"

Mark Wallace, bývalý americký veľvyslanec pri Organizácii Spojených národov, ktorý je výkonný riaditeľ neziskovej skupiny Counter Extremism Project, pre ABC News uviedol: "Bohužiaľ, Toyota Land Cruiser a Hilux sa stali takmer súčasťou značky IS. V takmer každom videu Islamského štátu ukazujú konvoj áut Toyota." Dodal, že firma by "mala robiť viac", aby prenikla do tohto tajomstva.

Toyota sa vyjadrila, že podporuje snahu ministerstva financií o širšie vyšetrovanie medzinárodných dodávateľských reťazcov a tokov kapitálu a tovaru na Blízkom východe. Distribútori v regióne kontaktovaní ABC News údajne prezradili len toľko, že netušia, ako sa vozidlá dostali až k teroristom. Spoločnosť zastavila predaj áut v Sýrii už pred niekoľkými rokmi.

"V súlade s naším obvyklým postupom k pochopeniu finančnej a hospodárskej činnosti IS, úzko spolupracujeme so zahraničnými partnermi a zainteresovanými stranami na celom svete," uviedlo ministerstvo financií v tlačovom vyhlásení.

Hoci existujú procedúry, ktoré pomáhajú brániť produkty proti zneužitiu na neoprávnené vojenské účely, podľa spoločnosti Toyota je nemožné, aby ona alebo akákoľvek iná automobilka kontrolovala kanály, cez ktoré môžu byť jej vozidlá zneužité, ukradnuté alebo predané tretej strane.

IS propaganda tiež využíva aj malé množstvo iných automobilových značiek, vrátane Mitsubishi, Hyundai a Isuzu.

Viac o téme: ToyotaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu